SAVET ISKUSNIH BAŠTOVANA ZA BRZ OPORAVAK BILJAKA: Stavite OVU namirnicu u saksiju i vratite svom CVEĆU život
Cveće, Foto: Printscreen/ Youtube/ Kruna VD

biće prelepe

SAVET ISKUSNIH BAŠTOVANA ZA BRZ OPORAVAK BILJAKA: Stavite OVU namirnicu u saksiju i vratite svom CVEĆU život

Nije neophodno da kupujete skupa sredstva za đubrenje, već se potrudite da sakupljate vredne sastojke koji su vam već na raspolaganju

Objavljeno: 09:35h

Period obilnih kiša doneo je velike probleme baštovanima, a naročito pate vlasnici ruža. Njihove ljubimice teško podnose obilnu vlagu, a podložnije su i napadu gljivica i raznih štetočina, pa im je potrebna zaštita.

Da bi se što pre oporavile, savetuje se da ih redovno prskate fungicidom, a cvetanje se popravlja pomoću jačeg prihranjivanja.

U tu svrhu iskoristite kore banana kojih uvek ima, naročito u sezoni torti i sladoleda od ovog voća. Kora je puna kalijuma koji je pravo blago za svo cveće, a naročito za ruže.

Ruže
foto: Printscreen/youtube/Cvetnipozdrav

Uz njega, u kori banana ima i fosfora, kalcijuma, magnezijuma i sumpora, koji su svi redom blagotvorni sastojci za biljke. Nije vam neophodna neka naročita priprema.

Naseckajte kore banana, a zemlju oko banana malo raskopajte. Vratite zemlju i, po potrebi, dodajte malo malča. Čim kora počne da truli, ruže će početi da dobijaju potrebne nutritivne sastojke.

Ovaj savet se može primeniti i u nezi klematisa, kao i za hortenzije. Baštovani prave i tečno đubrivo tako što u posudu dodate kore banana i nalijete vodu. Sačekajte desetak dana, pa vodom u kojoj su odstojale kore zalijte ruže. Možete dodavati vodu i kore sve dok ne primetite da su one potpuno promenile boju. Tada ih možete zakopati bilo gde u bašti ili sipati u komposter.

BONUS VIDEO:OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

(Espreso/magazin.novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.