STARE BUGARKE SPREMAJU KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA: Čokolada, med i orasi - recept star vekovima
Kolač sa čokoladom, medom i orasima na stolu, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

najbolja poslastica

STARE BUGARKE SPREMAJU KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA: Čokolada, med i orasi - recept star vekovima

Kolač sa čokoladom, medom i orasima se topi u ustima, a spremaju ga Bugarke po najstarijem receptu

Objavljeno:

Dovoljno dobro znamo da su naše domaćice po tortama i kolačima poznate i da ih spremaju na vrhunski način.

Osim naših tradicionalnih poslastica, Bugarke su i te kako poznate po raznim desertima koji ostavljaju bez daha svojim ukusom.

Pred vama je nešto što je i slatko, a istovremeno i osvežavama.

Kolač sa čokoladom, medom i orasima.

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Ovo su potrebni sastojci za ovaj recept:

3/4 šolje oraha

ulje repice - 1/2 šolje, ili meki maslac

čokoladni čips - 1 šolja

čokolada - 1 kvadrat, nezaslađena

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

prašak za pecivo - 1/2 kašičice

med - 3/4 šolje

so - 1/2 kašičice

jaja - 2 komada

brašno - 1 šolja

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

ekstrakt vanile - 1 kašičica

kakao - 1/4 šolje, nezaslađen

Za čokoladnu glazuru vam treba ovo:

poslastičarski šećer - 1/4 šolje

voda - 1/8 šolje

kakao u prahu - 1/3 šolje

med - 1/4 šolje

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

NAČIN PRIPREME

Zagrejte rernu do 250 stepeni- Napraskajte srednje veliki kalup za hleb nelepljivim sprejem.

Istopite zajedno maslac i čokoladu na slaboj vatri. Ako koristite ulje, istopite samo čokoladu, nakon toga skinite sa vatre i ulje izmešajte.

Stavite med u srednje veliku posudu i mutite na visokom ubrzanju električnim mikserom otprilike 2 minute ili dok ne dostigne neprovidnu konzistenciju pene. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro muteći nakon svakog. Vanilu izmešajte.

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Prosejte zajedno suve sastojke u posebnoj posudi srednje veličine.

Umutite istopljenu čokoladnu smesu u smesu sa medom i jajima.

Stavite suve sastojke, 1/2 šolje pekan oraha (ostavite drugu 1/4 čaše sa strane) i čokoladni čips i izmešajte dok se dobro ne pomešaju.

Smesu za kolač rasporedite u pripremljenoj tepsiji.

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Pecite 25 do 30 minuta ili dok nož stavljen do kraja u centar ne izađe čist. Ohladite pre zalivanja čokoladnom glauzurom i sečenja (ozbiljno ili u suprotnom slučaju ćete imati izmrvljen čokoladni kolač).

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.