KAD BUDETE ČULI KOLIKO JE DOBAR INDIJSKI ORAŠČIĆ, NEĆETE USTAJATI SA STOLA: Evo kako utiče na ZDRAVLJE
Indijski orah, Foto: Printscreen/Youtube/Mashed

zdravlje

KAD BUDETE ČULI KOLIKO JE DOBAR INDIJSKI ORAŠČIĆ, NEĆETE USTAJATI SA STOLA: Evo kako utiče na ZDRAVLJE

Orašasti plodovi su puni vitamina i minerala, a ovaj je posebno potreban za normalno funkcionisanje organizma.

Objavljeno: 11:56h

Ovi orašasti plodovi poreklom su iz primorskih predela severoistočnog Brazila. Svoju popularnost širom sveta imaju zasluženo, a ukoliko ih niste probali,ova lista bi mogla da promeni to.

Indijski oraščići puni su antioksidanata, vitamina i minerala, kao što su aminokiseline, cink, kalijum, gvožđe, kalcijum, bakar, fosfor, nijacin i vitaminom B6.

Indijski orasi jačaju imuni sistem

Cink, bakar i vitamin E samo su neki od minerala prisutnih u indijskom orahu koji pomažu jačanje imunog sistema. Imunskim ćelijama neophodni su cink i bakar da bi mogle da rastu i funkcionišu. Vitamin E je snažan antioksidans i može da zaštiti ćelije od oštećenja i smanjiti oksidativni stres i upalu.

Mogu pomoći u gubitku težine

Iako se indijski orasi smatraju mastima, oni sadrže dobar holesterol. Dakle, suprotno popularnom verovanju, oni koji jedu indijski orah najmanje dva puta nedeljno dobijaju manje na težini u poređenju sa onima koji jedu manje.

Ipak, bitno je da imate na umu da sa ovim orasima ne treba preterivati, jer bi u suprotnom mogli da doprinesu dobiju kilaže. Preporučena dnevna doza je 10-tak orašćiča dnevno ili jedna puna šaka.

Green fit biljne kapi, Kilogrami, Mršavljenje, Višak kilograma
foto: Profimedia

Snižava visok krvni pritisak

Zbog svog sadržaja magnezijuma, indijski orasi mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Za zdrave kosti

Magnezijum je takođe od vitalnog značaja za zdravlje kostiju. Magnezijum dobro “sarađuje” sa kalcijumom i vitaminom D koji kosti čine jakim. Konzumiranje indijskog oraha dobro je za zdravlje kostiju iz još jednog razloga – vitamin K koji sadrže pomaže u održavanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.

Reguliše šećer u krvi

Indijski orasi imaju nizak glikemijski indeks koji pomaže u sprečavanju skokova nivoa šećera u krvi. Dok visok sadržaj vlakana usporava apsorpciju šećera u krvotoku, zdrave masti poboljšavaju osetljivost na insulin. Prednosti uvođenja indijskih oraha kao deo uravnotežene ishrane može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes ili su u opasnosti od razvoja dijabetesa.

Sprečava kamen u žuči

Dnevni unos indijskih oraščića može smanjiti rizik od razvoja kamena u žuči i do 25 odsto.

Za zdrave desni i zubi

Kao što je ranije pomenuto, sadržaj magnezijuma prisutan u indijskim orasima je veoma dobar za kosti. Ovaj magnezijum takođe čini zdrave zube i jake desni.

Osmeh, Zubi
foto: Profimedia

Pomaže u smanjenju štete od slobodnih radikala

Indijski orasi pomažu telu da pravilno koristi gvožđe i eliminiše slobodne radikale koji mogu dovesti do zdravstvenih problema.

Kožu čine sjajnijom

Indijski orasi su bogati bakrom i tako mogu pomoći u povećanju proizvodnje kolagena koji je neophodan za elastičnost kože. Vitamin E i selen, koji su prisutni u indijskim orah, odlični su antioksidansi koji štite kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i od preranog starenja.

Pomaže varenje

Zbog visokog sadržaja vlakana, ovi orasi pomažu u poboljšanju varenja smanjujući zatvor i poboljšavajući redovno pražnjenje creva. Prebiotici, koji su prisutni u indijskom orašu, klasa su vlakana koja pomažu u razvoju dobre crevne flore. Međutim, indijski orasi treba da se konzumiraju umereno, jer konzumiranje previše vlakana može imati kontraefekat za probavni sistem.

02:34

UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.