OVA HRANA JE UŽAS KADA JE STARENJE U PITANJU: Zbog nje su BORE duplo gore i RANIJE se prave
Prženo, Foto: Printscreen/Instagram/tempting_foods_stories

pazite!

OVA HRANA JE UŽAS KADA JE STARENJE U PITANJU: Zbog nje su BORE duplo gore i RANIJE se prave

Iako postoji mnogo faktora koji utiču na to koliko možemo izgledati mlado, postoje dve glavne životne navike koje čine najveću razliku u tome koliko bora razvijamo

Objavljeno:

Stručnjaci preporučuju različite metode protiv starenja: od konzumiranja više vode, odmora i fizičke vežbe, do smanjenja konzumacije alkohola i upotrebe raznovrsne kozmetike sa svojstvima protiv starenja.

Iako postoji mnogo faktora koji utiču na to koliko možemo izgledati mlado, postoje dve glavne životne navike koje čine najveću razliku u tome koliko bora razvijamo: preterano izlaganje suncu bez zaštite i glukotoksina ili AGE. AGE se formiraju kao rezultat kombinovanja šećera sa mastima ili proteinima i proizvode se u našem telu ili unose hranom.

Bore
foto: Profimedia

Hrana koju jedemo može imati značajan uticaj na kvalitet života, kondiciju, lepotu i rizik od bolesti kako starimo. Ishrana bogata hranom koja podržava elastičnost kože i formiranje kolagena, kao i borbu protiv oštećenja slobodnih radikala, može usporiti razvoj bora i boriti se protiv starenja. Međutim, postoji nekoliko namirnica od kojih bi se verovatno trebalo kloniti ako želite da izbegnete stvaranje bora i finih linija.

Pržena hrana

Nema ništa loše u tome da s vremena na vreme uživate u svom omiljenom pomfritu. Međutim, kao i sve ostalo, umerenost je ključ. Što u ovom slučaju nalazi svoju primenu, jer svi prženi delikatesi mogu ozbiljno da utiču na zdravlje i izgled vaše kože.

Prerađeni šećer

Rafinisani šećer je ključni protivnik nutricionista, jer su zdravstveni izveštaji o njegovim negativnim efektima više puta isticani. Slično prženoj hrani, prerađeni šećer može podstaći stvaranje AGE.

Maslac, Margarin
foto: Youtube printscreen / OnePotChefShow

Maslac/margarin

Podrazumeva se da puter nije nužno najzdravija stvar koju možete dodati u jela. Prema srodnoj studiji, oni koji ne konzumiraju margarin ili puter imaju manje bora. Margarin se zapravo smatra lošijim od putera zbog visokog nivoa delimično hidrogenizovanih ulja. Ove masne kiseline čine kožu ranjivijom na UV zračenje, koje može oštetiti kolagen i elastičnost kože. Maslinovo ulje ili avokado su (uvek) bolja alternativa.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi su jedna od onih namirnica za koje su mnogi podeljeni oko toga koliko su dobri ili ne za zdravlje. Postoje studije koje podržavaju njihove prednosti i druge koje ističu rizike povezane sa njihovom potrošnjom. Za neke, mlečni proizvodi su glavni krivac za akne ili probleme sa varenjem, dok za druge nemaju efekta. Naučno govoreći, mlečni proizvodi mogu povećati upalu u telu, što dovodi do oksidativnog stresa. Zauzvrat, oksidativni stres je jedan od glavnih uzroka preranog starenja.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.