svi ga volite
DOMAĆI PEKMEZ OD KAJSIJA BEZ KONZERVANSA: Najslađa poslastica sa sela - samo naši stari je spremaju po ovom receptu
Domaći pekmez od kajsija bez konzervansa po receptu naših starih je najbolji izbor za zimnicu
Svi kada odemo na selo preko zime znamo šta to znači - gibanica za doručak, kajmak, dobra zimnica, a tu je nešto i da se zasladimo, domaći pekmez od kajsija.
Mnoge žene danas kada ga spremaju stavljaju konzervans, ali naše bake znaju da je mnogo bolji bez njega.
Deca, pa čak i stariji će uživati dok ga budu jeli sa hlebom, a neki još od detinjstva pamte kako još bolji ukus daje i margarin.
Ovo su potrebni sastojci za recept.
4 kg očišćenih kajsija
-400 g šećera ( na 1 kg 350 g šećera )
Tu je i način pripreme:
Prvo kajsije dobro oprati i ocediti od vode.
Zatim im izvaditi koštice i staviti u jedan veći sud.
Dodati šećer, pa dobro promešati.
Kuvati na srednjoj vatri uz stalno mešanje da ne zagori oko 1 i po sat. Pekmez je gotov kada varjača ostavlja vidljiv trag, koji se ne zatvara brzo.
Tegle oprati, pa staviti u rernu da se sterilizuju. Uključiti rernu na 100 stepeni i ostaviti tegle 30 minuta.
Tegle pre sipanja pekmeza treba da su zagrejane i tople, pa vruć pekmez sipati u njih.
Bonus video:
(Espreso/Kuvanjeodsrca.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!