KONAČNO JE OTKRIVENO DA LI SE SUPROTNOSTI STVARNO PRIVLAČE: Odgovor će mnoge ŠOKIRATI, nije onako kako se ČINI
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

KONAČNO JE OTKRIVENO DA LI SE SUPROTNOSTI STVARNO PRIVLAČE: Odgovor će mnoge ŠOKIRATI, nije onako kako se ČINI

Godinama se proteže ustanjena rečenica oko toga da li se privlačnosti privlače, a sada je došlo vreme da se ona opravda ili opovrgne.

Objavljeno:

Istaživanje naučnika sa Univerziteta Kolorado Boulder, koje je trajalo čitav vek, analizirali su uzorke istraživanja od milion parova, uključuviši i 130 osobina.

- Naši nalazi pokazuju da je veća verovatnoća da će "ptice od istog perja da se jataju zajedno" - rekla je prva autorka Tanja Horvic, doktorantka na Odeljenju za psihologiju i neuronauku i Institutu za genetiku ponašanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Human Behavior, 82% i 89% ispitanih osobina je bilo slično među partnerima, u rasponu od političkih opredeljenja i godina kada su prvi put imali ozbiljne emotivne veze, do ozbiljnih fizičkih osobina poput toga da li ljudi moraju da nose naočare ili obim struka. Druge oblasti u kojima su parovi bili slični? Religijski stavovi, nivo obrazovanja, verovatnoća da će osoba piti ili pušiti i neke mere koeficijenta inteligencije pokazali su posebno visoke korelacije.

- Mislim da je najveći zaključak jednostavno to što proces izbora partnera nije nužno slučajan i da određene osobine mogu igrati veću ulogu u izboru partnera od drugih - objašanjva Džered Balbona, naučnik postdoktorskih podataka i koautor studije za Huff Post.

BONUS VIDEO

02:09

VUJADINOV I MOJ BRAK NIJE SAVRŠEN Mirka Vasiljević o nesporazumima sa suprugom: Kad čovek nešto STVARNO ŽELI on pronađe način

(Espreso/novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.