pažnja
DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO KOJA PAPRIKA JE NAJZDRAVIJA ZA ZIMNICU: Mora biti BAŠ OVAKVA, samo takva je DOBRA ZA AJVAR
Međutim, mnogi ne znaju za šta je ovaj namaz odličan kada je zdravlje u pitanju, i veruju u jednu zabludu
Profesor doktor Vojislav Perišić jednom prilikom je pričao o spremanju zimnice i o tome koliko je ona zdrava. Jednu je izdvojio kao najzdraviju i punu vitamina C.
To je jedan od omiljenih namaza u Srbiji, nema ko ga ne voli. Reč je naravno o Ajvaru. Kaže da je paprika "bomba" za imunitet, a samim tim i ajvar.
Međutim, mnogi ne znaju za šta je ovaj namaz odličan kada je zdravlje u pitanju, i veruju u jednu zabludu. Najpre, ajvar je odličan saveznik probave jer ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt, i omekšava stolicu ukoliko vas muči zatvor.
- Tranzit kroz creva je brži ako je mleveno, a moram malo da razoračam ljude, ja volim ajvar ali je njegova hranljiva vrednost mala. Ako držite dijetu, možete da ga jedete - rekao je on.
Najveću količinu vitamina C paprike ipak izgube tokom procesa pripreme, pa ako želite da povećate unos, jedite ih sveže.
- Ajvar vam je ukusan, i mirisan, i ako je dobro odabrana paprika, pa to je top. Ali, jedino pomaže da brže svarimo hranu koju smo pojeli uz ajvar", rekao je on.
Kako prepoznati dobru papriku za ajvar?
- Paprika mora biti crvena, velika kao slonovsko uho, i teška. Mesnata mora da bude! Samo onda je prava za ajvar. Paprika se izgubi u ajvaru, ali ostaju vlakna, to je vrlo značajno. Ta vlakna pokupe i karcinogene, oni moraju što pre van iz nas kroz stolicu, i tu je paprika važna, ona će sve to poterati napolje u roku od par sati. Da pojedete tri puta dnevno po 20 grama ajvara, to su dve kašike. Imaćete meke stolice pet puta dnevno. Jedite slobodno i bez hleba, ja tako radim, samo kašikom jedem ajvar bez ičega drugog", rekao je on.
Ništa ne vredi ako ne prepoznate prave paprike.
Majke i snajke
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!