OVAJ KOLAČ SE TAMANIO U STAROJ JUGOSLAVIJI: Sočan i ukusan - sastojke sve imate KOD KUĆE (RECEPT)
Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

SEĆATE LI SE?

OVAJ KOLAČ SE TAMANIO U STAROJ JUGOSLAVIJI: Sočan i ukusan - sastojke sve imate KOD KUĆE (RECEPT)

Uglavnom su sve sastojke imale kod kuće, jer su u pitanju jednostavni recepti

Objavljeno: 19:34h

Domaćice su u Jugoslaviji obavezno uz ručak spremale i kolače jer je to bila tradicija koja se poštovala.

Uglavnom su sve sastojke imale kod kuće, jer su u pitanju jednostavni recepti.

Upravo je jedan takav - recept za kolač sa orasima preliven čokoladnom glazurom.

Potrebni sastojci:

Kolač, Kolač sa orahom
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Sastojci:

Za testo:

200 g mlevenih oraha

3 jajeta

80 g šećera

250 ml mleka

100 ml ulja

300 g brašna

1 kesica vanilin šećera

1 kesica praška za pecivo

Kolač, Kolač sa orahom
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje

10 kašika šećera

6 kašika vode

Priprema:

Kolač, Kolač sa orahom
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijte mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izmoljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espresi/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.