ŠTIPSKA PASTRMAJLIJA, KOMŠIJSKO JELO DANAS ZA RUČAK: Zbog JEDNOG SASTOJKA ga svi SRBI obožavaju (RECEPT)
Štipska pastrmajlija, Foto: Kuhinja Valentina Mašković/ Printscreen/ Youtube

ukusno

ŠTIPSKA PASTRMAJLIJA, KOMŠIJSKO JELO DANAS ZA RUČAK: Zbog JEDNOG SASTOJKA ga svi SRBI obožavaju (RECEPT)

Ne, nije u pitanju jelo sa pastrmkom, pastrma znači sušeno meso od ovce ili jagnjeta

Objavljeno:

Pastrmajlija je specijalitet iz makedonske narodne kuhinje specifičan za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela su testo i meso. Tradicionalno, pastmajlija ima izduženu formu testa na kojem je nadev od seckanih komadića mesa.

Ime potiče od makedonske reči pastrma, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili jagnjeta (pastrami i pastirma). Danas, međutim, u restoranima mogu se jesti raznovrsne varijacije ovog jela sa dodacima kačkavalja, pečuraka ili slanine.

Jelo se uglavnom služi sa par ljutih papričica. U čast pastrmajliji, svake godine u Štipu održava se manifestacija „Pastrmalijada“, posvećena ovom jelu. Evo kako ide recept:

Stipska pastrmajlija
foto: Kuhinja Valentina Mašković/ Printscreen/ Youtube

Sastojci:

  • Začini (so,peršun,suvi začin,začinsku ljutu papriku,biber,beli luk,2 kašike maslinovo ulje)
  • 400-500gr. svinjskog mesa
Stipska pastrmajlija
foto: Kuhinja Valentina Mašković/ Printscreen/ Youtube

Za testo:

  • pola kašičice soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 350gr brašna
  • Testo treba biti mekše od sandardnog
  • 250ml vode
  • 30gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
Stipska pastrmajlija
foto: Kuhinja Valentina Mašković/ Printscreen/ Youtube

Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka zamesiti mekše testo i dobro obraditi da bude glatko.
  2. Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno.
  3. Istresti testo na sto pa podeliti u manje loptice obraditi rukama i pokriti 10 minuta.
  4. Meso iseći na što sitnije, pobiberiti, posoliti, dodati papriku i peršunov list..Izmešati.
  5. Po pravilu ovo treba napraviti bar sat vremena ranije.. Loptice razvući u manje čamce pa u sredinu poređati meso.
  6. Po želji može se dodati i malo kačkavalja. Na kraju dodati kockice slanine.
  7. Pokriti opet 10 minuta, premazati iivice uljem i peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta.
  8. Na peći na drva na velikoj temperaturi oko 15 minuta.

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet:

00:53

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

(Espreso/ Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.