DOKTOR PERIŠIĆ UPOZORIO NA OZNAKU NA AMBALAŽI: Kada vidi da NEMA TOGA, kaže "DOVIĐENJA" tiče se MLEČNIH PROIZVODA
Dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/Prva tv

pažnja

DOKTOR PERIŠIĆ UPOZORIO NA OZNAKU NA AMBALAŽI: Kada vidi da NEMA TOGA, kaže "DOVIĐENJA" tiče se MLEČNIH PROIZVODA

Da li je zdravije kiselo mleko ili jogurt, dr Perišić otkriva istinu o mlečnim proizvodima

Objavljeno: 09:53h

Kiselo mleko je još od davnina bila jedna od osnovnih namirnica u ishrani na prostorima Balkana. Ranije se verovalo da je u pitanju pokvareno mleko, ali ispostavilo se da je izuzetno zdravo. Kiselo mleko je hrana bogata kalcijumom, ključnim mineralom za zdravlje kostiju, ali u njemu dominira i kompleks vitamina B.

Ipak, ono što čini najveće bogatstvo kiselog mleka jesu prirodni probiotici. Da li je tačno da doprinosi dugovečnosti, da li je bolje od jogurta ili ne, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić. Gostujući u "Jutru" na Prvoj, profesor je objasnio ko treba da pije jogurt, a ko da uzima kiselo mleko.

Jogurt
foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

"Kiselo mleko nije bolje od jogurta. Istina je da ono ima 50 puta više probiotskih bakterija nego jogurt, ali kiselo mleko sadrži dosta laktoze i kod ljudi reguliše samo njen deficit. Ja namerno preporučujem ove današnje 'moderne' jogurte, na čijim ambalažama piše dva odsto laktoze, jer kiselo mleko sadrži pet odsto. Ono samo po sebi utiče na veću svarljivost. Savetuje se deci koja imaju akutne infekcije, jer kiselo mleko doprinosi poboljšanju zdravlja. Takođe, dobro je i za crevne infekcije. Ako je gastroenteritis teži - jogurt da, kiselo mleko ne, a ako je blaži, kiselo mleko da, zbog veće populacije probiotske bakterije", rekao je dr Perišić i objasnio kako da znamo da kiselo mleko ne treba da jedemo.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

"Ako uzmemo dva obroka sa kiselim mlekom koje ima dosta laktoze, nakon drugog obroka, imaćete nadimanje. Onda možete da pređete na jogurt sa malo laktoze, onaj koji ima dva odsto. Nije smanjen naš kapacitet varenja laktoze u toj meri da mi to ne možemo da prevarimo. Kiselo mleko sadrži proteine koji utiču na mišićnu snagu, ali ne kapitalno. Utičemo na mišićnu snagu, volju, raspoloženje, nervni sistem, aktivnost. Mi znamo da tri organske kiseline u debelom crevu mogu da utiču na mozak. Jedna je loša i utiče na brzinu starenja nervnih ćelija. Zato sa mlekom treba biti oprezan, pa je zgodnije piti kozje mleko", rekao je profesor.

Postoje mnogobrojni podaci koji govore da je kiselo mleko ključno za dugovečnost, a dr Perišić ih je potvrdio.

"Bakterija Lactobacillus bulgaricus utiče na spremnost u odbrani od infekcija. Kad vidim u proizvodu da nema toga, doviđenja. To nije to. Sve treba čitati i znati. Kad uzimamo komercijalni preparat prbiotskih bakterija, imamo bolju stolicu, nevezano za mleko. Kiselo mleko je dobro za opstipaciju", objasnio je dr Voja.

MOJ DOKTOR OTVORIO 2 MESECA BOLOVANJE I OTIŠAO U KOSTARIKU Stojanović o zloupotrebi prava: Telefonom zovu iz Grčke, OVO TRAŽE:

00:35

MOJ DOKTOR OTVORIO 2 MESECA BOLOVANJE I OTIŠAO U KOSTARIKU Stojanović o zloupotrebi prava: Telefonom zovu iz Grčke, OVO TRAŽE

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.