STRUČNJAK OTKRIO ZBOG KOJIH GREŠAKA MNOGO BRŽE STARIMO: Izbegavajte ovih 6 STVARI i podmladite se
Žena, Foto: Profimedia

sjajno

STRUČNJAK OTKRIO ZBOG KOJIH GREŠAKA MNOGO BRŽE STARIMO: Izbegavajte ovih 6 STVARI i podmladite se

Stručnjak za dugovečnost ističe da je loš način spavanja - greška broj jedan zbog koje brže starite

Objavljeno:

Lekar regenerativne medicine iz Njujorka, dr Nil Polvin, tvrdi da je loš i neredovan san direktno odgovoran zašto izgledate starije od svojih godina.

Kako mnogi spavaju daleko manje od preporučenog broja sati zbog pritisaka savremenog života, posla i druženja, to bi moglo da izazove razorne efekte na njihovo telo - uključujući i ubrzanje starenja.

- Na osnovu mog iskustva, otkrio sam da je loš kvalitet sna greška broj jedan zbog koje ćete brže ostariti - napisao je u svojoj kolumni za CNBC, dr Polvin i dodao: - U našim životima koji se brzo odvijaju, san se često žrtvuje, bilo po izboru ili nuždi. A sve je više dokaza da je kvalitetan san ključ zdravog života. Kada spavamo, telo se samo leči. Spavanje sedam do osam sati noću pomaže u poboljšanju zdravlja ćelija i tkiva, kognitivnih funkcija, imuniteta, nivoa energije i metabolizma.

Bore
foto: Profimedia

Zdravstvene organizacije preporučuju odraslima da spavaju najmanje sedam do devet sati svake noći, iako neki ljudi prirodno spavaju više od drugih. Međutim, prema izveštaju Instituta za mentalno zdravlje Velike Britanije, skoro jedan od pet Britanaca ne spava dovoljno.

Pritom, tinejdžerima, deci i bebama treba više sna jer još rastu, a novorođenčetu je potrebno od osam do čak 16 sati dnevno.

- Izostanak sna u odraslom dobu može da dovede do bržeg starenja kože, što rezultira borama. Kolagen i elastin su dva proteina koja pomažu da koža bude čvrsta i puna dok starimo - objašnjava dr Paulvin, dok je prema istraživanju koje je objavljeno u Kliničkoj i eksperimentalnoj dermatologiji pokazano da nedostatak sna može da smanji kvalitet i snagu oba proteina, što, dakle, dovodi do bora i opuštanja kože.

Nespavanje takođe može da poveća rizik od kognitivnog pada, gubitka pamćenja i Alchajmerove bolesti, rekao je on. Nespavanje moće da ošteti i imuni sistem vašeg tela i oslabi vašu sposobnost da se borite protiv bolesti.

Alp Rose krema, Krema, Lice
foto: Profimedia / Krzysztof Szpil / Alamy / Alamy /

Šest načina da bolje spavate

Stručnjak stoga preporučuje šest jednostavnih promena načina života koje možete da napravite da biste poboljšali kvalitet svog sna.

Budite dosledni: Ustajanje i odlazak u krevet u isto vreme svakog dana pomaže u održavanju prirodnog ciklusa spavanja i buđenja vašeg tela.

Upijte jutarnje sunce: Prirodna sunčeva svetlost ujutru pomaže u podešavanju cirkadijalnog ritma tela - ciklusa koji čini da se osećamo budno ili umorno.

Ograničite unos alkohola i kofeina: Trebalo bi da prestanete da pijete kofein osam sati pre spavanja, a unos bilo kakvog alkohola prekinite bar tri sata pre odlaska u krevet.

Smanjite vreme provedeno ispred ekrana: Pokazalo se da gledanje u plavo pozadinsko osvetljenje vaših uređaja pre spavanja ometa san.

Držite se rutine: Opuštajuće aktivnosti poput čitanja knjige ili toplog kupanja signaliziraju telu da se smiri.

Investirajte u spavaću sobu: Dobar dušek, posteljina i maska za oči mogu da vam pomognu da se osećate opušteno noću.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.