NE JEDU PICU I ŠPAGETE I NE PIJU VINO PO CEO DAN: OVO ITALIJANI jedu za SVAKI OBROK, SRBI će ODLEPITI kad čuju
Pica, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

saznajte

NE JEDU PICU I ŠPAGETE I NE PIJU VINO PO CEO DAN: OVO ITALIJANI jedu za SVAKI OBROK, SRBI će ODLEPITI kad čuju

Jedemo picu i mislimo da smo u Italji, to ne funkcioniše baš tako, zapravo oni ne jedu pice i paste

Objavljeno:

Internet je pun članaka koji govore o tome kako Italijani jedu i piju, ali to uglavnom odslikava Italiju kao mesto iz neke davne prošlosti satkane od stereotipa. A prava Italija je sasvim drugačija. Lokalno stanovništvo otkrilo je pravila italijanske ishrane, a ona nemaju mnogo veze sa onim što živi u svesti ljudi kada pomisle na italijansku hranu i piće. Poslovično, lakše je u italijanskom domu pronaći teglu nutele nego flašu vina.

Italijanska kuhinja i italijanska jela su toliko čuveni da se svima čini da tačno znaju šta jedan Italijan jede ujutru, u podne i uveče. A to ne čudi, budući da širom intereneta možete pročitati puno gluposti o Italiji, kao i o hrani, koju ozbiljno shvataju samo oni koji nikada nisu stvarno živeli u Italiji.

Pasta
foto: Printscreen Youtube

Svako ko poznaje ovu zemlju se smeje jer zna da je sve ono što se priča daleko od stvarnosti.

A kakva je zaista Italija kada jede?

Našli smo detaljna objašnjenja.

Italijani doručkuju

Razbijmo ovaj mit: Italijani doručkuju kod kuće ako mogu jer su nacija štediša. Šta jedu? Zavisi od ukusa! Piju šolju mleka, kafe ili čaja zajedno s kroasanom, žitaricama ili poslasticom koju sami pripremaju. Ima i onih koji jedu ukusan doručak, ali nema ih mnogo.

Kafa
foto: Printscreen

Ali ako odu u bar, zaboravite Starbucks. Italijani ne vole te izmišljotine, pa ih zaboravite i pripremite se za tradicionalnije ukuse: espreso, topli (ili hladni) makijato, kapučino… naći ćete sve, ali ne i mešavine u Starbucks stilu.

Iatlijani imaju užinu

Italijani su shvatili da im užina sredinom jutra ili sredinom popodneva pomaže da ne stignu previše gladni na ručak ili večeru, pa su naučili da ih prave. Šta jedu? Voće, lepinjice ili slane grickalice. Zavisi od ukusa, važno je da nešto žvaću. I kod kuće i na poslu.

Ručak se ne jede kod kuće

Ručak je veoma sličan doručku: ako čovek može, ruča kod kuće. Zaboravite priču da Italijani jedu pastu ili picu za doručak, ručak i večeru. Italijani vole raznovrsnost, pa jedan dan jedu testeninu, drugi dan pirinač, trećeg dana biftek ili ribu.

Ako ne mogu da jedu kod kuće, onda mogu da biraju između kompanijskih menza, restorana, lokala brze hrane ili mogu da donesu sopstveni ručak. Zavisi. Ne postoji fiksno pravilo.

Večera, Hrana
foto: Stock Shutterstock

Večera se sprema kod kuće

Večera je obrok koji svako sprema kod kuće.

Šta jedu zavisi od dana. Prvo jelo kao što je minestrone ili testenina u bujonu, drugo jelo s povrćem i desert (drugo jelo nije fiksno), ali postoji pravilo koje mnoge porodice poštuju: kuvaju vikendom, zamrzavaju jela i jedu ih tokom nedelje.

Tako se jede u Italiji.

Da li ste mislili da je to kraj?

Ne, postoje još neka pravila o ishrani. Evo ih:

  1. Nemaju svi Italijani povrtnjak, pa paze šta kupuju. Ako mogu, idu kod farmera ili traže nedeljne farmerske pijace, ako ne, obraćaju pažnju na etikete proizvoda.
  2. Jedu van kuće? Da. Italijani vole da jedu napolju. Koje restorane biraju? Od etno-restorana do onog koji nudi tipičnu kuhinju. Najvažnije je jesti pošteno i da plaćati pošteno.
  3. Bitno je jesti povrće, a da li je sezonsko – to se ne računa. Italijani vole da jedu povrće i sada više ne gledaju da li je proizvod iz sezone. Važno je da se radi o voću ili povrću kontrolisanog porekla. Ako je italijansko, još bolje.
  4. Ulje i masti. Italijani imaju svest o zdravlju, pa pokušavaju da umereno konzumiraju masti jer znaju da to nije dobro za njih. Način kuvanja se takođe razlikuje, biraju tehnike kuvanja kao što su kuvanje na pari ili roštilj za koje nisu potrebni začini.
  5. Ja kuvam! Italijani su naučili da je kuvanje kod kuće bolje od kupovine gotove hrane, odlaska u restoran svako veče ili naručivanja hrane kod kuće. Kuvaju pomalo svega, od torte za doručak do pice, u zavisnosti od kuvarskih veština.
  6. Alkoholna pića nisu uslov da bi neko jeo. I gde ste pročitali da svi Italijani piju vino i žestoka pića? To apsolutno nije tačno… Naprotiv: piju malo i u određenim prilikama. Lakše je pronaći teglu nutele u italijanskom domu nego flašu vina.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.