Knedle sa šljivama - Gamboce, Foto: Printscreen/Youtube/Serpica Recepti
predivne
VOJVOĐANSKE GAMBOCE ZALUDELE DOMAĆICE OD SUBOTICE DO BOSILEGRADA: Original RECEPT ne može biti PROSTIJI
Najukusnije gamboce spremaju vojvođanke, a evo njihovog originalnog recepta
Objavljeno:
Srpska tradicija je toliko bogata različitim receptima, a domaćice sa severa i juga Srbije se vrlo razlikuju, zato smo tu da izmešamo sever i jug i podelimo tajne i jednih i drugih.
Danas je tu recept za gamboce, ili tradicionalne knedle sa šljivama:
Sastojci:
- 1 kesica vanilin šećera
- malo praška za pecivo
- 3 jajeta
- 1 kašika masti
- so i ulje
- 500 g prezli
- 2 kašike mast
- 1,5 kg krompira
- 500 g šljiva
- 3 kašike šećera
- 500 g brašna
Priprema:
- Dve trećine krompira oljuštite i isecite na sitnije kocke i obarite u slanoj vodi sa dodatkom ulja. Kada bude gotov, iscedite ga i dobro ispasirajte, pa ostavite da se ohladi.
- Kada se to dogodi, ubacite jaja, so, šećer, vanilin šećer i malo praška za pecivo, pa smesu izradite rukama.
- U zavisnosti od toga koliko ste dobro ocedili krompir, pazite koliko ćete brašna dodati.
- Bitno je da dobijete smesu koja se neće lepiti za prste.
- Dobijeno testo podelite na jufkice i oklagijom ih razvaljajte na kvadrate i u sredinu ubacite po polovinu šljive, ili bilo čega drugog, zavisi od toga sa čime ih pravite.
- Lagano uvijte kvadrat i formirajte knedlu.
- Na masti propržite prezle, pa kad budu gotove možete ih zasladiti po ukusu.
- U šerpi sipajte vodu, pa kad proključa, ubacujte knedle. Kada isplivaju na površinu, ostavite ih još neki minut jer im treba duže vremena da budu gotove.
- Rešetkom ih vadite i stavljajte na tanjir u koji ste sipali prezle i dobro uvaljajte pa poslužite.
Prijatno!
(Espreso/ Telegraf.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!