Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny
seljački doručak
CAKA ZA SELJAČKU GIBANICU KOJU SAMO BAKE ZNAJU: Sve moderne DOMAĆICE greše u KLJUČNOM koraku
Ovo je caka za domaću vazdušastu gibanicu
Objavljeno:
Naše bake su za pripremu gibanice imale proverene recepte, a svaka od njih najviše je pažnje pridavala domaćim sastojcima, a glavni su sir i domaća jaja.
Ako vam se mnogo puta do sad desilo da vam gibanica spadne kad je izvadite iz rerne donosimo vam trik koji će učiniti da ona uvek bude vazdušasta i mekana.
Potrebno je:
- 500 g tvrdog sira
- 3 jaja
- malo jogurta
- malo ulja
- malo soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 pakovanje kora
Priprema:
- Sir izdrobite u posudu, pa dodajte jaja i umutite. Zatim dodajte ostale sastojke i izmešajte. Uzmite kore i jednu celu stavite na don pleha koji ste prethodno podmazali sa malo ulja ili ste obložili pek papirom. Ostavite još dve cele kore, a ostale iskidajte na komade, umočite ih u smesu, pa ređajte u okruglu tepsiju.
- Ređajte kore koje ste umakali u smesu sve dok ih ne potrošite, a zatim odozgo stavite dve cele kore i ušuškajte ih po krajevima.
- Preko premažite sa malo fila ako vam je ostalo, pospite susamom i s malo ulja i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Nakon 20 minuta pečenja uključite rernu na mod sa duvanjem. On će učiti da pita naraste i da ne bude gnjecava.
- Dodatni savet: Pitu ne secite odmah nakon što je izvadite iz rerne, već sačekajte da se prohladi toliko da možete rukom da je držite. Tako se testo neće zalepiti za nož i neće biti gnjecavo.
Bonus video:
(Espreso/Glossy)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!