STARI FRANCUSKI KOLAČ KOJEM SRBI NEĆE MOĆI DA KAŽU NE: Od sastojaka kreće voda na usta, dodaje se čak i VINO
Klafuti od smokava, Foto: Printscreen/Youtube/Mama Buba

RECEPT

STARI FRANCUSKI KOLAČ KOJEM SRBI NEĆE MOĆI DA KAŽU NE: Od sastojaka kreće voda na usta, dodaje se čak i VINO

Klafuti od smokava je francuski kolač koji se sprema na jesen i ostavlja bez teksta koliko je ukusan

Objavljeno:

Francuzi su poznati kao veliki gurmani, a njihovi specijaliteti su toliko ukusni, da ih prave sa velikim stilom.

Akcenat stavljaju na ukus, a tome daje i primer Klafuti od smokava.

Kada vidite kako se pravi odmah ćete se baciti u kuhinju na posao.

Smokve u šerpi
Smokve u šerpifoto: Printscreen/Youtube/Mama Buba

Sastojci:

1 l crnog vina iz Bordoa

470 g kristal šećera

14 zrelih tamnih smokava

1 veći štapić cimeta ili 2 manja

120 ml mleka

Smokve u činiji
Smokve u činijifoto: Printscreen/Youtube/Mama Buba

120 ml mlečne slatke pavlake

4 jajeta

130 g šećera

30 g brašna

30 g mlevenog badema (blanširan i oljušten)

1 kašika putera za podmazivanje kalupa

oko 30 g šećera za kalup

Priprema: Sipati vino i 470 g šećera u šerpu, dodati šipke cimeta i staviti na vatru da provri i da se šećer istopi a cimet aromatizuje vino. Skloniti sa šporeta, dodati smokve, pa vratiti na šporet na vrlo laganu toplotu 20 – 30 minuta, da se poširaju u otklopljenoj šerpi, ne smeju da vriju. Isključiti i ostaviti da se hlade u vinu.

Smesa sa smokvama
Smesa sa smokvamafoto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

U međuvremenu pripremiti testo za klafuti. Sipati u dublji tiganj ili manju šerpu mleko i slatku pavlaku pa staviti na šporet da prokuva. U činiju razbiti jaja, dodati šećer i dobro žicom izmutiti, ali ne treba jako dugo mutiti.

Dodati brašno, pažljivo promešati pa dodati jako fino mleveni badem i promešati.

U ovu smesu usuti vruće mleko i pavlaku i promešati. Smokve, koje su se u međuvremenu ohladile da budu jedva mlake, izvaditi na tacnu na kojoj su kuhinjski ubrusi da se ocede. Vino vratiti na šporet da se dalje redukuje i da se napravi gusti sirup.

Premazivanje smokvi
Premazivanje smokvifoto: Printscreen/Youtube/Mama Buba

Okruglu modlu za klafuti, prečnika 26 cm, dobro namazati puterom i posuti šećerom i odole i sa strane. Smokve poređati da budu malo razdvojene jedna od druge pa pažljivo sipati smesu za klafuti između smokava tako da pokrije oko ¾ visine smokave.

Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sa ventilatorom 15 minuta pa smanjiti na 160 stepeni i peći još 15 – 20 minuta.

Da bismo unapredili prezentaciju, svaku smokvu premazati sirupom od vina (vino u kome su se poširale smokve se naknadno ukuva do gustog sirupa), što će im dati dodatni sjaj i dodati još malo ukusa.

Bonus video:

01:12

EDUKATIVNA EMISIJA MAJKE I SNAJKE! Raša napravio remek delo: Engleska kuhinja, VEKNA OD MESA!

(Espreso/Kurir Stil/Mama Buba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.