duga tradicija
ZA OVOM TORTOM ŽUDE SRPSKE DOMAĆICE, A RECEPT POTIČE OD GROFICE: Kada čujete OD KAD se pravi, ZANEMEĆETE (RECEPT)
Jedna najukusnijih torti datira još od postojanja carstva koje se prostriralo i na teritoriju severne Srbije
Originalni recepti nekih torta datiraju iz perioda 16. ili 17. veka, a nekada su i dosta stariji. Recept za Lincer tortu koji danas imamo jeste recept grofice iz Verone iz 1653. godine, iako se za tortu znalo još u starom Rimskom carstvu.
"Knjiga svakakvih ručno pravljenih stvari" je ime kuvara u kome je pronađen ovaj dezert, u kome je bilo mnogih poslastica.
Sastojci:
Za testo:
- 1 puna kašika kakao praha
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 jaje
- malo mlevenog karanfilica
- 1 kašičica cimeta
- 250 g putera
- 250 g mlevenih badema
- 250 g brašna
- 250 g šećera
Za fil:
- 200 g marmelade po ukusu
Priprema:
- Od sastojaka umesite testo i oko tri četvrtine testa stavite u okrugli pleh za tortu i rukama rasporedite sve do uspravnih ivica.
- Preko testa premažite marmeladu ravnomerno po celom testu.
- Preostalo testo razvijte oklagijom, pa napravite trakice. Ređajte ih popreko na marmeladu tako da se dobijete ukrasnu ukrštenu "mrežu".
- Stavite u rernu zagrejanu na 180°C i pecite oko 60 minuta. Proverite posle 15 minuta da li je vatra prejaka i pazite da kora na vrhu ne pocrni previše.
- Po potrebi smanjite temperaturu.
MIHA ZAPEVAO NA PROSLAVI ROĐENJA UNUKE VIOLANTE: Torta sa SRPSKOM ZASTAVOM privukla najviše pažnje:
(Espreso/ Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!