ZA RUČAK 70% OBROKA TREBA DA BUDE OVA NAMIRNICA: Evo PRAVILA liposukcijske DIJETE koja skida KILOGRAME za 14 DANA
Mršavljenje, Foto: Profimedia

Kilogrami

ZA RUČAK 70% OBROKA TREBA DA BUDE OVA NAMIRNICA: Evo PRAVILA liposukcijske DIJETE koja skida KILOGRAME za 14 DANA

Najefikasnija dijeta za kojom su srpkinje poludele

Objavljeno:

Liposukcijska dijeta čiji je autor nutricionista Kenan Mandra postala je pravi hit jer su pomoću nje mnoge poznate i nepoznate osobe izgubile mnogo kilograma u kratkom vremenskom periodu. Ova dijeta je veliki hit i u Srbiji, a evo koje su njene dobre i loše strane i kako izgleda jelovnik.

Kako u svojim javnim nastupima tvrdi Mandra, liposukcijskom dijetom osoba za 14 dana može da izgubi do 10 posto od početne telesne mase.

Doručak: Jutro započnite mlakom limunadom. Možete da popijete kafu, ali do 14 sati. Glavna namirnica za doručak su jaja (kuvana, pečena, na oko, s povrćem). Pršut, kobasice, punomasni sir, maslac i domaći namazi na hlebu, daju osećaj sitosti do večeri.

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

Ručak: Ako ste gladni u vreme ručka, onda zapamti pravilo - 70 posto obroka treba da bude povrće, a 30 posto proteini. Nutritivno, treba da prevladaju masnoće koje daju energiju i sitost, pa birajte mlado i masno meso, ne skidajte kožicu s piletine, a povrće prelijte s maslinovim uljem. Supa od temeljca i fermentirano povrće dobar su izbor za one sa sporijim metabolizmom.

Ako nemate vremena za ručak, preskočite ga. Nakon jačeg doručka već ćete se nakon nekoliko dana priviknuti na dva obroka.

Zaboravite međuobroke i ne zaboravite da je voće slatkiš.

Večera: Ako niste ručali, onda pripremite obrok poput onog preporučenog za ručak ili napravite veliku salatu sa malo sira i pršute, neku varijantu s jajima i povrćem ili jednostavno popijte čašu kefira s lanenim semenkama. Umesto smutija, napravite domaću supu sa povrćem i maslacem.

Spisak namirnica za liposukcijsku dijetu

Dozvoljene namirnice na ovoj dijeti su: voće – sveže, smrznuto, najbolje bobičasto jer sadrži malo šećera mlečni proizvodi – kefir, nemasno mleko i jogurt, surutka, mladi sir, meso – piletina, sveže crveno meso, riba, divljač, maslac, maslinovo ulje, semenke, ječam, pirinač, integralne žitarice, voda, mineralna voda, sveži nezaslađeni sokovi od voća ili povrća, nezaslađeni čajevi.

Zabranjene namirnice su: voće sa mnogo šećera poput banana, manga i slično, sušeno slatko voće, voćni sokovi, masni jogurt, mleko i pavlaka, šlag, mlečne kreme, sušeno i dimljeno meso poput slanine, kobasica, pršut (iako je na listi dozvoljenih namirnica s njim treba ipak umereno jer sadrži dosta soli, a so zadržava vodu) , razne paštete, mesni naresci, pekarski proizvodi, testenine od belog brašna, beli pirinač, kus kus, alkohol, gazirani i zaslađeni sokovi.

Mršavljenje
foto: Profimedia

Koliko traje liposukcijska dijeta?

Ishrana na liposukcijskoj dijeti bazira se na unosu proteina i masti i vrlo niskom unosu ugljenih hidrata (uglavnom salatama) i dodacima ishrani i proteinskim napitcima.

Detaljna pravila ove dijete moguće je dobiti isključivo putem savetovanja sa nutricionistima jer dijeta nije za osobe slabog ili narušenog zdravlja.

Trajanje liposukcijske dijete zavisi od broja kilograma koje je potrebno izgubiti, te može da traje 14 ili 21 dan. Za detaljan plan ishrane i dodatke ishrani potrebno je izdvojiti i određenu svotu novca.

Karakteristike liposukcijske dijete

- Debljanje je stvaranje masti, a liposukcijska ishrana je njihovo rastvaranje. Zahvaljujući sposobnosti tela da koristi različite izvore energije, kada aktiviramo mehanizme metabolizma masnoća, kod gojaznih osoba doći će do potrošnje i smanjenja akumuliranih rezervi, odnosno procesa tzv. neinvazivne liposukcije, rekao je Mandra za Dnevni avaz.ba, takođe je istaknuo da su masti korisne za koronarni sistem i da ne debljaju te da je šećer glavni uzrok metaboličkih i hroničnih bolesti povezanih sa ishranom.

Žena, Kuhinja, Kuvanje, Povrće, Spremanje hrane, Hrana, Ishrana, Obrok, Devojka, Domaćica
foto: Profimedia

Mandra tvrdi da zbog povećanog unosa šećera koji su uglavnom nalazi u prerađenim ugljenim hidratima dolazi do konstantno visokog nivoa insulina, a posledica su debljina i pretilost.

- Debljanje je posljedica neravnoteže u hormonalnoj regulaciji masnog tkiva i metabolizma masti, gde glavnu ulogu ima hormon insulin. Ako kažemo da je debljanje prekomerno odlaganje masnih ćelija u organizmu, liposukcijska ishrana je obrnut proces. Funkcioniše na principu metaboličke prerade masti u energiju što znači da se telo hrani vlastitim mastima, pojasnio je za Dnevni avaz.

Izneo je stav da ugljni hidrati nemaju vitalnu važnost za funkcionisanje organizma poput proteina i masti, te da je njihova uloga da omoguće izvor energije i uzrokuju debljanje.

On tvrdi da glukozu telo ne mora da dobija iz ugljenih hidrata, nego iz proteina i masti, ali da temelj energije tela treba da čine masne kiseline, kako one iz hrane tako i one iz masnih naslaga na telu.

Smatra i da iz masnoća možemo da dobijemo mogo više energije, nego iz iste količine ugljenih hidrata. Mandra ističe da se na liposukcijskoj dijeti jede samo prirodna hrana i aminokiseline i biljna vlakna kao dodaci ishrani sa ciljem pokretanja mobilizacije i beta oksidacije masti.

Aminokiseline koje preporučuje dobijaju se iz surutke, a vlakna od biljke glukoman odobrene od Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), prenosi MissZdrava.

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.