FRANCUSKINJE UZ OVAJ NAPITAK ODRŽAVAJU VITAK STRUK JOŠ OD 16. VEKA: Neobična namirnica koja TOPI KILOGRAME kao luda
Dijeta, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

FRANCUSKINJE UZ OVAJ NAPITAK ODRŽAVAJU VITAK STRUK JOŠ OD 16. VEKA: Neobična namirnica koja TOPI KILOGRAME kao luda

Artičoku su doneli francuski imigranti u Ameriku 1800-ih godina, gde su se ubrzo uvrstile u razne restoranske menije i postale specijaliteti. Međutim, Francuzi su otkrili još jednu super namenu ove neverovatne biljke.

Objavljeno: 20:05h

Poslednjih meseci se sve više Francuskinja zaklinje da artičoka voda može da bude korisna za smirivanje nadutosti i probavnih smetnji.

Šta je artičoka voda?

Artičoka voda je napitak koji se obično pravi od celih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvet, a iako ju je moguće napraviti kod kuće, može da se pronađe i u nekim prodavnicama zdrave hrane.

Konzumira se i hladna i topla, baš kao i čaj od artičoke, a reklamira se kao ukusan i višestruko koristan napitak koji pomaže u čišćenju organizma od toksina i poboljšanju probave, dok je istovremeno izvor mnogih hranjivih materija poput vitamina A, C i B1, gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma.

Artičoka
foto: naive / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako se artičoka voda danas smatra trendom koji su pokrenule Francuskinje, čaj od artičoke koji je zapravo topla voda od artičoke odavno je veoma popularan u Vijetnamu. Tamo se naziva tra atiso i pravi se od listova, stabljika, korena i cvetova artičoke, a konzumira se za pomoć kod glavobolja, dijabetesa i brojnih drugih stanja.

Kao jedan od najboljih svetskih uzgajivača povrća, Francuska je zemlja kojoj možemo da se zahvalimo što je i ostatak sveta prisvojio artičoke jer ih je proslavila još u 16. veku.

Prednosti pijenja artičoka vode

Voda od artičoke odlična je za jačanje imuniteta jer sadrži obilje vitamina C i antioksidansa, a može pomoći i u ublažavanju stresa i teskobe, s obzirom na visoke količine magnezijuma, cinka i kalijuma, navodi Miss7.

Ipak, iako artičoka voda zvuči kao čudotvoran napitak, njene potencijalne dobrobiti treba uzeti sa velikom dozom rezerve jer još uvek nema dovoljno dokaza o njenim prednostima. Postoji mnogo onih koji potvrđuju da su artičoke vrlo dragocena i zdrava namirnica, ali veliko je pitanje da li možemo sve koristi da dobijemo samo iz vode, budući da nisu sve hranjive materije topive u njoj.

Artičoka voda protiv nadutosti

Artičoka voda definitivno ima potencijala u borbi protiv nadutosti jer ekstrakt cinarina iz artičoke podstiče proizvodnju žuči, što pomaže crevima u varenju masti i upijanju vitamina iz druge hrane.

Uz to su i on i silimarin dva antioksidansa koja su povezana s poboljšanom funkcijom jetre i njenom detoksikacijom, a uklanjanje toksina takođe može da pomogne u ublažavanju nadutosti.

Nadutost
foto: Profimedia

Iako artičoka voda može da pomogne kod nadutosti, takođe može i da uzrokuje nadutost i probavne smetnje kod nekih ljudi.

Naime, svako koga nadimaju namirnice poput brokolija, kupusa, karfiola ili prokelja verovatno bi trebalo da izbegava artičoke, jer će i one, vrlo verovatno, izazvati slične simptome.

Takođe, ako vas muči zatvor ili manjak vlakana, preporučuje se izbegavanje artičoka vode i jedenje prave artičoke jer pijenjem nećete dobiti vlakna.

Recept za artičoka vodu

Recept za artičoka vodu je toliko jednostavan, a potrebno je da skuvate artičoke i iskoristite vodu u kojoj ste ih kuvali.

Možete da je konzumirate uz obroke, da je pijete ujutro, da je dodate u supe, smutije ili da je koristite kao temeljac za kuvanje.

Preporučena porcija artičoka vode ne postoji, pa možete da je pijete kad god vam to odgovara.

03:14

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

(Espreso/zenablic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.