LEKAR OBJASNIO ZAŠTO NE OSEĆATE BOL KADA VAS UJEDE KOMARAC: Žrtve su im SAMO ovi ljudi
Ilustracija, Foto: Mario Saccomano / Alamy / Alamy / Profimedia

MORATE ZNATI

LEKAR OBJASNIO ZAŠTO NE OSEĆATE BOL KADA VAS UJEDE KOMARAC: Žrtve su im SAMO ovi ljudi

Lekar je konačno otkrio zašto ne osećamo bol kada nas ujede komarac

Objavljeno:

Lekar Sermed Mezer iz Londona otkrio je razlog zbog kog često ne osetimo kada nas komarac ubode. Naime, kako je objasnio, razlog je što pljuvačka komaraca ima slična svojstva kao anestetik.

"Ubodom insekta počinje ubrizgavanje lokalnog anestetika u kožu, tako da ga nećete osetiti. U kožu ulazi šest igala, od čega jedna probija kožu, a druga otkriva i pije krv iz krvnih sudova", rekao je.

Mezer navodi da mogu proći minute ili sati dok ne osetimo ubod komarca.

"Ubod komarca je toliko delotvoran da će komarac nestati dok mi shvatimo šta se dogodilo. Ubadaju nas samo ženke komaraca jer im je potrebna dodatna hrana da bi nahranile svoje mlade. Komarci su evoluirali tako da imaju odličnu sposobnost pronalaska krvnih sudova i sisanja krvi bez nanošenja značajne štete ili neprijatnosti", dodaje Mezer.

komarac
foto: pexels/Jimmy Chan

Koliko god se trudili da izbegnete komarce i koliko god koristili razne preparate, na neke ljude oni se "lepe". Put do "žrtve" nije komplikovan, a ženke komaraca slede oblake bogate ugljen-dioksidom, gasom koji izdišemo. Prema rečima stručnjaka, komarci biraju koga će ubosti i na temelju vrste i količine znoja koji proizvodimo.

Bitno je napomenuti da komarci prate ljude po mirisu. Ženke uključe sva svoja čula kako bi odlučile da li nekoga da ubodu ili ne. Ugljen-dioksid koji ljudi izdišu zajedno s raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu da nosete i kada su 30 metara udaljeni od čoveka.

Bonus video: ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

06:02

ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

(Espreso/021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.