SVI SRBI STAVLJAJU PARADAJZ NA POGREŠNO MESTO: Ovo je jedino pravo mesto za ZREO paradajz
Ilustracija, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

SVI SRBI STAVLJAJU PARADAJZ NA POGREŠNO MESTO: Ovo je jedino pravo mesto za ZREO paradajz

Ovo svi greše kada je paradajz u pitanju

Objavljeno:

Paradajz, omiljeno voće u domaćinstvima širom Srbije i sveta, igra ključnu ulogu u mnogim receptima. Bez obzira koristite li ga za osvežavajuće letnje salate, za sos ili pripremu domaćih zimnica, važno je znati kako pravilno čuvati paradajz kako bi zadržao svoju svežinu.

Kada donesete paradajz kući, prvi korak je proveriti njegovu zrelost. Zreo paradajz trebao bi da blago popusti kada ga pritisnete, a obično ispušta blagi miris. Ovo su znakovi da je paradajz spreman za konzumaciju. Ako je zreo, najbolje je iskoristiti ga što je pre moguće. Međutim, ako planirate da ga sačuvate za kasniju upotrebu, čuvanje u frižideru će produžiti svežinu paradajza do otprilike dve nedelje.

Pita sa tikvicama, Povrće, Pita, Paprika, Paradajz, Luk, Tikvice
foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Neke paradajze treba ostaviti napolju

Međutim ako donesete paradajz koji još nije potpuno sazreo i ima zelene delove, bolje je ostaviti ga na sobnoj temperaturi kako bi postepeno sazreo. Frižider može da prekine proces sazrevanja. Paradajz koji još nije sazreo može opstati do sedam dana van frižidera, ali treba ga držati na sobnoj temperaturi, van direktne sunčeve svetlosti.

Osim što ćete produžiti svežinu paradajza ovim pravilnim načinima čuvanja, takođe ćete smanjiti otpad hrane i uštedeti novac.

Bonus video: OVE GODINE BEZ AJVARA

02:25

OVE GODINE BEZ AJVARA

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.