Torta Loara, Foto: Printscreen/Instagram/Slatka domaćica
izuzetna
PO OVOJ TORTI SU LJUDI U JUGI IMENOVALI DECU KOLIKO JE DOBRA: Kremasta PUSLICA sa OMILJENIM SRPSKIM PLODOM (RECEPT)
Ukus ove torte kombinuje sve ukuse koje svako obožava, toliko je ukusna da su ljudi po njoj davali imena svojim ćerkama
Objavljeno:
Prelepa torta Loara, sa još lepšim imenom je toliko očaravala svojim ukusom u staroj Jugi da su po njoj devojčice dobijale ime.
Recept je sasvim jednostavan, a predstavlja kombinaciju ukusa puslice i lešnika:
Sadržaj:
- 750 ml mleka
- 120 g brašna
- 200 g bele čokolade
- 250 g šećera u prahu
- 1 margarin za kuvanje
- 1 šlag
- 16 jaja
- 900 g kristal šećera
- 2 limuna
- 800 g lešnika
Priprema:
Biskvit za tortu:
- Na samom početku trebate da odvojite 4 belanaca od žumanaca. Gledajte da ih lepo odvojite, s obzirom da ćete belance nakon toga ulupati u penu mikserom. Kada dobijete čvrstu penu od belanaca, u nju je neophodno dodati 200 g kristal šećera uz neprestano mešanje mikserom. Pri samom kraju mešanja dodajte u penu sok od pola limuna.
- Prestanite sa mešanjem, ali još nemojte skloniti mikser. Neophodno je da sameljete 200 g lešnika. Kada ste to učinili, sipajte u prethodno pripremljenu penastu masu i ponovo umešajte.
- Kada ste to učinili, neophodno je da u tepsiju stavite papir za pečenje, te da ovu masu izlijete u nju. Pecite biskvit na 150C tokom narednih 45 minuta
- Ovaj navedeni postupak pripreme biskvita morate ponoviti 4 puta da biste dobili 4 kore!
Fil:
- Dok se kore peku, pređite na pripremu fila. S obzirom da vam je ostalo 16 žumanaca, umutite ih mikserom uz postepeno dodavanje 5 kašika šećera, 6 kašika brašna i 2 kesice vanilin šećera. Potom, kada ste to uradili, u jednu šerpu zagrejte 750 ml mleka, i dodajte ovu masu od žumanaca. To kuvajte dok ne provri. Takođe u masu možete dodati i 200 g bele čokolate, uz neprestano mešanje dok se ona ne otopi u vreloj masi.
- Kada se ova masa ohladi, potrebno je da mikserom umutite 1 margarin za kuvanje sa 250 g šećera u prahu. Postepeno dodajte u margarin prethodno ohlađenu kremu uz neprestano mešanje mikserom. Nakon toga, ostavite ovu masu da se stegne. Dobili ste fil za vašu Loara Tortu.
Pravljenje torte
- Napravili ste kore i fil. Nephodno je sada da na tacnu stavite 1 koru, potom da ju prekrijete filom, i to ponovite 4 puta.
- Na kraju možete umutiti 1 šlag i njime prekriti tortu.
- Možete dodati i ukras po vašoj želji od gore i Loara torta je gotova! Ostavite je u frižideru da odstoji 6 sati i spremna je za posluživanje.
ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke:
(Espreso/ Makikulinarka.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!