JEDITE AJVAR ZBOG JEDNOG BITNOG SASTOJKA: Dokazano je NAJZDRAVIJA NAMIRNICA u SRBIJI, a evo ZAŠTO
Foto: RTS printscreen

uvedite u ishranu

JEDITE AJVAR ZBOG JEDNOG BITNOG SASTOJKA: Dokazano je NAJZDRAVIJA NAMIRNICA u SRBIJI, a evo ZAŠTO

Pečene paprike su omiljena hrana svih srba, od ljutenice do punjenih paprika, preko različitih recepata sa istim, a najbolji je ajvar

Objavljeno:

Paprike su bogate vitaminom C, a posebno crvene. Crvena paprika je najslađa jer se najduže zadržava na lozi, dok su zelene nezrele i imaju pomalo gorak ukus.

Pečene crvene paprike, pored slatkastog ukusa i baršunaste teksture, spadaju u niskokaloričnu hranu ili dodatak jelu prepuno nutritivnih prednosti. Crvene paprike bogata su hranljivim sastojcima – vitaminima i mineralima, a oko 100 grama pečenih crvenih paprika sadrži samo 25 kalorija po porciji, ne sadrži nezdrave masti ili holesterol i ima po 1 gram dijetetskih vlakana i proteina.

Zdrvstvene koristi paprika

Crvene paprike sadrže vitamin C, vitamin A, vitamin B6, vitamin B9, vitamin E, kalijum, mangan… Istraživanja pokazuju da ovi hranljivi sastojci mogu da:

Očuvaju zdravlje mozga – Crvena paprika sadrži antocijanine – prirodna jedinjenja od kojih potiče crvena boja. Ovi pigmenti, koji se nalaze u tamnocrvenom ili ljubičastom voću i povrću, mogu da imaju zaštitni efekat na moždane ćelije. Istraživanja pokazuju da antocijanini mogu da pomognu u usporavanju problema sa pamćenjem i kognitivnih oštećenja, kako starimo. Hrana bogata antocijaninima dovodi se u vezu sa boljim pamćenjem starijih osoba. Stručnjaci navode da ne postoji siguran način da se izbegne kognitivni pad, ali konzumiranje crvene paprike mozgu može da obezbedi hranljive materije koje su mu potrebne kako bi najbolje funkcionisao.

pijaca, paprika, zimnica
foto: Emilija Jovanović

Održavaju debelo crevo zdravim – Odrasli bi trebalo da unose 25 do 35 grama vlakana svakog dana, a ishrana bogata vlaknima ima mnoge prednosti, kao što je mekša stolica i lakše pražnjenje creva. Vlakna pomažu u sprečavanju problema sa varenjem kao što je zatvor, a mogu čak da pomognu i u prevenciji raka debelog creva.

Zašto su crvene paprike hranljivije od ostalih?

Crvena slatka paprika smatra se zdravijom i hranljivijom od ostalih. Paprike svih boja imaju nutritivne prednosti, ali crvene paprike mogu da imaju veći nivo antioksidanata i fitonutrijenata jer su zrelije od žutih ili zelenih. Kao i ostalo povrće, paprika prirodno sadrži male količine šećera, a crvene paprike su, na primer, slađe u odnosu na žute i zelene, dok zelene mogu da budu i pomalo gorke. Paprike su bogate vitaminom C, a posebno crvene. Crvena paprika je najslađa jer se najduže zadržava na lozi, zelene su nezrele i imaju više gorak ukus, dok su žuta i narandžasta obično „na pola puta“ između crvene i zelene.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), pola šolje sirove crvene paprike obezbeđuje 95 miligrama vitamina C, što čini 106 procenata preporučene dnevne vrednosti za odrasle i decu uzrasta od 4 godine. Takođe, pola šolje sirove crvene paprike može da obezbedi 117 mikrograma retinola, oblik vitamina A, što je 13 odsto preporučenih dnevnih potreba. Ovaj oblik vitamina A, koji sadrži narandžasta i crvena paprika, naziva se beta karoten, koji telo pretvara u aktivni oblik vitamina A. Beta karoten je ono što ovim paprikama daje narandžastu i crvenu boju.

Paprika, Vrtka
foto: RTS printscreen

„Zaštitnička“ uloga pečene crvene paprike

Porcija pečenih crvenih paprika od oko 100 grama sadrži 140 miligrama natrijuma, 35 procenata dnevnog preporučenog unosa vitamina A, 80 odsto dnevne preporučene količine vitamina C i 15 procenata dnevne doze kalcijuma. U slučaju da sami pravite pečene paprike kod kuće, možete značajno da smanjite količinu natrijuma ako ne dodajte so paprikama.

Zbog visoke koncentracije vitamina A i C, pečene crvene paprike su bogat izvor antioksidanata. Antioksidansi sprečavaju da slobodni štetni radikali oštećuju ćelije. Kao što pokazuje njihova jarko crvena boja, crvene paprike bogate su pigmentom beta-karotenom, koji naš organizam tokom procesa varenja pretvara u retinol – oblik vitamina A. Vitamin A je neophodan za zdravlje očiju i održavanje zdrave kože, membrana i mekog tkiva, dok vitamin C pruža podršku imunološkom sistemu, a vitamini A i C zajedno pomažu telu da se oporavi nakon povreda.

Pečene crvene paprike trebalo bi jesti tokom cele godine

Kao hrana sa niskim sadržajem masti, niskim holesterolom i bogatog ukusa, pečene crvene paprike trebalo bi uvesti u redovnu ishranu, a ne samo tokom jesenje/zimske sezone. S obzirom na to da su niskokalorične a dobrog ukusa, manje je potrebe za dodavanjem dodatne masti ili soli kako bi se napravilo ukusno jelo. U našim krajevima pečene crvene paprike jedu se kao salata, uz dodatak belog luka, sirćeta i ulja, pohuju se, od njih se prave dodaci ishrani kao što su ajvar ili pindžur…Ali, nutricionisti savetuju da pečene crvene paprike treba dodati i u sendvič, na primer, ili u salate sa ostalim mešanim povrćem.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.