NAPRAVITE DOMAĆI SOMUN BOLJI NEGO U RESTORANU: Unutra VAZDUŠAST, a spolja HRSKAV
Somun, Foto: Printsreen/Youtube/ Gurman TV

recept

NAPRAVITE DOMAĆI SOMUN BOLJI NEGO U RESTORANU: Unutra VAZDUŠAST, a spolja HRSKAV

Domaći somun možete da jedete uz sve

Objavljeno:

Ćevapi ne mogu da se zamisle bez somuna i luka, a on je i super zamena za hleb. Kako biste napravili pravi somun, bez obzira što nemate peć već rernu, samo ispratite ovaj recept.

Najbitnije je kako ćete napraviti testo za somun, a onda ostavite par puta da isto i naraste. Ovako pripremljen somun će biti vazdušast unutra, a spolja hrskav.

Turski somun, Somun
foto: Printsreen/Youtube/ Gurman TV

Sastojci:

30 g kvasaca

1 ravna kašika šećera

1 jašičica soli

500 ml vode

800 g brašna

Priprema:

Turski somun, Somun
foto: Printsreen/Youtube/ Gurman TV

U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac, šećer i toplu vodu. Lepo razmutite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo, lepo ga nauljite, pa stavite u posudu i ostavite da odstoji nekih 10 minuta, da lepo upije ulje. Na pobrašnjenoj površini podelite testo na 8 jednakih delova.

U lepo pobrašnjen pleh stavite 4 komada sa razmakom, pokrijte providnom folijom i ostavite još 10 minuta na sobnoj temepraturi. Prstima raširite loptice od testa u tanji krug. Kada i to uradite pokrijte i ostavite da odstoje 10-15 minuta da narastu. Proverite da se testo nije zalepilo i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na najvišoj temepraturi.

Kod nekoga je to 280°C kod nekoga 300°C i pecite nekih 10-15 minuta. Nemojte da otvarate rernu dok pečete. Po boji somuna ćete videti da su gotovi. Na isti način pripremite i preostale loptice od testa.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.