STRUČNJAK OTKRIO ZAŠTO SE BUDIMO UVEK U ISTO VREME: Obratite PAŽNJU, neki razlozi su ZDRAVSTVENE PRIRODE
Spavanje, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

STRUČNJAK OTKRIO ZAŠTO SE BUDIMO UVEK U ISTO VREME: Obratite PAŽNJU, neki razlozi su ZDRAVSTVENE PRIRODE

Spavanje je vođeno našim unutrašnjim satom, ili cirkadijanskim ritmom koji signalizira našem telu kada je vreme da idete u krevet

Objavljeno: 10:07h

Koliko često se uhvatili sebe da se probudite pre alarma? Tamo negde oko četiri, pet ujutru neke ljude probudi odlazak u toalet ili bol u leđima, na primer. A jednostavno, postoje ljudi koji se bez konkretnog razloga (na prvi pogled) automatski probude pred zoru.

Šta se krije iza ovog fenomena? Stručnjak za spavanje, Lisa Artis, otkriva nekoliko razloga i šta biste mogli da uradite po tom pitanju.

Hormoni i nizak šećer u krvi

Spavanje je vođeno našim unutrašnjim satom, ili cirkadijanskim ritmom koji signalizira našem telu kada je vreme da idete u krevet. Reguliše se uz pomoć dva hormona - melatonina (san) i kortizola (stres). Melatonin nam pomaže da zaspimo, dok nas kortizol budi i održava budnim. Prerano povećanje kortizola, koje može biti izazvano niskim nivoom šećera u krvi, može biti krivo za rano buđenje.

Menopauza

Reproduktivni hormoni estrogen i progesteron su usko povezani sa hormonima spavanja i opuštanja - melatoninom i serotoninom. Kada estrogen počne da opada pre i tokom menopauze, može da stvori poremećaj u melatoninu, što znači da ne može pravilno da izbalansira kortizol.

Ponavljajući naleti vrućine, noćno znojenje, suva koža i nizak libido takođe mogu biti znaci opadanja estrogena, a koji su ujedno i simptomi menopauze.

Stres

Naš mozak deli noć na dve polovine - prvo razvrstava sećanja, a onda prelazi na emocije u kasnijim satima. Povećani nivoi kortizola, povezani sa oslobađanjem emocija oko 4 sata ujutro, pozivaju telo da se aktivira i probudi. Svakodnevni stres takođe može da podigne nivo kortizola, posebno ako ste imali napet dan.

Insomnija

Još jedan čest razlog koji vam ne da mira noću, jeste insomnija. Manifestuje se kroz otežano uspavljivanje i često buđenje.

"Sat vremena pre nego što krenete na spavanje, isključite sve uređaje koji ometaju san, odložite mobilni telefon. Treba da sprovodimo sve ono što nas umiruje, da uvedemo neke rituale poput tople kupke, čaja, umirujuće muzike i da polako umirimo čitav organizam. To je higijena sna", ranije je savetovala naša doktorka Irena Đorđević, psihijatar i psihoterapeut.

03:17

Stručnjak otkrio koja se tajna krije iza LETNJEG RAČUNANJA VREMENA

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.