MNOGI NEMAJU POJMA DA POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU OVA DVA SRPSKA SPECIJALITETA: Samo iskusne domaćice znaju PRAVU ISTINU
Ajvar, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

pažnja

MNOGI NEMAJU POJMA DA POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU OVA DVA SRPSKA SPECIJALITETA: Samo iskusne domaćice znaju PRAVU ISTINU

Mnogi ne znaju koja je razlika između ajvara i pinđura, a u nastavku teskta saznajte kako da prepoznate šta je šta

Objavljeno:

Na pijacama i u prodavnicama možete da nađete paprike, paradajz i patlidžane, pa možemo da kažemo da je počela sezona pravljenja zimnica. Gomila domaćica se u poslednje vreme odlučuje na kupovnu zimnicu, ali ništa nije bolje od domaće.

Ako spade u one koji ipak vole sami da naprave ili možda prvi put pravite, u nastavku teksta saznajte koje su razlike između specijaliteta kao što su ajvar i pinđur. Oni su nezaobilazni u svakoj zimnici, a mogu da se koriste kao namaz ili čak da se dodaju u neka jela i tako im poboljšaju ukus.

Ajvar, Leskovački ajvar
foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

Osnovni sastojak bez kojeg ne možete da napravite ni ajvar ni pinđur su pečene paprike. Postupak i ostale namirnice su te koje prave razliku između ova 2 specijaliteta.

Ajvar se pravi od crvene pečene paprike, ulja, soli i sirćeta. Letnja varijanta ajvara sadrži i pečeni patlidžan. Za razliku od njega, pinđur se pravi na drugačiji način uz isti osnovni sastojak - pečenu papriku.

Pinđur
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Ali, u njega se dodaje i paradajz koji pravi razliku. Takođe i priprema je malo drugačija, jer se kod pinđura paprike ne melju, već se seckaju.

Ukus pinđura u odnosu na ajvar nešto je blaži, jer paradajz blago kiselom aromom ublažava ukus pečene paprike, dok ga beli luk čini aromatičnijim. I tekstura im je različita, ajvar je nešto gušći, ali se oba mogu namazati na hleb ili koristiti kao prilozi. Pročitajte i kako da napravite najbolji pinđur.

Majke i snajke

01:34:49

MAJKE I SNAJKE SE04 VELIKO FINALE

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.