OMILJENI SRPSKI KOLAČ ALI U OBLIKU TORTE: Em se LAKŠE sprema, em je SOČNIJA - BAJADERA (RECEPT)
Foto: Printscreen/Youtube/kuhajipeci

prste da poližeš

OMILJENI SRPSKI KOLAČ ALI U OBLIKU TORTE: Em se LAKŠE sprema, em je SOČNIJA - BAJADERA (RECEPT)

Najukusniji srpski kolač u obliku torte

Objavljeno:

Svi volimo kolač bajaderu, sitne, slatke, stavite je u usta, bukvalno jedan zalogaj. Međutim, složićemo se da je uvek lakše napraviti tortu.

Zato je Bajadera torta najbolje rešenje, evo kako ide recept:

Sastojci:

Za koru:

  • 100 ml soka od pomorandže
  • 100 g margarina ili maslaca
  • 300 g mlevenog plazma keksa
  • 1 vanilin šećer
Bajadera
foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Za fil:

  • 250 g margarina ili maslaca
  • 100 g preprženih mlevenih lešnika
  • 100 g mlevenog plazma keksa
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 1 l mleka
  • 3 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g šećera
  • 4 žumanceta
  • Za ganaš:
  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuvanje

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 30 ml mleka
Bajadera
foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

Priprema:

  1. Za koru: Otopite margarina, pa dodajte sok od pomorandže, plazmu i vanilin šećer. Sjedinite. Sipajte u kalup prečnika 26 cm čije ste ivice obložili providnom folijom, a dno pek papirom. Smesu utisnite prvo prstima, a potom čašom.
  2. Za fil: Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte puding i 10 kašika mleka. Opet umutite. Ostatak mleka stavite da se kuva. Kada provri sklonite sa vatre i dodajte pripremljenu smesu, pa uz stalno mešanje kuvajte 2 minuta dok smesa ne postane gusta. Vruć fil podelite na 2 dela. U jedan deo stavite izrendanu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Pokrijte oba fila providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade. Umutite margarin. Pola izrađenog margarina dodajte u ohlađen čokoladn fil, pa sjedinite mikserom dok smesa ne postane penasta. Zatim ostatak margarina dodajte u svetli fil i takođe umutite. U svetli fil zatim dodajte mleveni plazma keksi i dobro umutite. Dodajte lešnik i opet umutite.
  3. Izvadite kalup iz frižidera, pa na čokoladnu glazuru prvo stavite svetli fil. Pazite da se dobro navuče do ivice. Zatim nanesite čokoladni fil, zagladite je i stavite u frižider dok se radi završna glazura.
  4. Za glazuru: Otopite čokoladu sa mlekom i sipajte preko kore pazeći na ivice. Stavite u frižider da se hladi.
  5. Za ganaš: Čokoladu za kuvanje dodajte u slatku pavlaku i kuvajte uz mešanje dok se čokolada ne otopi. Kada se ganaš malo prohladi sipajte na tortu. Ostavite preko noći u frižideru da se ohladi.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/ Plazma torta.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.