recept
NAJSTARIJI TURSKI RECEPT ZA PRAVI LAHMANDŽU: Probajte JELO iz kuhinje ove azijske zemlje, PREUKUSNO JE
Recept za tursko jelo lahmandžu.
Mnogi danas lahmadžun (lahmajun, lamadjo, lahmacun) nepravedno nazivaju turskom picom jer se tim poistovećivanjem zanemaruju hrskavost testa i bogato začinjen mesni nadev koji lahmadžun upravo čine neodoljivim i slasnim.
Testo je mnogo čvršće nego ono za picu, pa više liči na pita hleb.
Postojbinom lahmadžuna smatra se Sirija, ali to jelo se brzo proširilo na ostale zemlje levantske oblasti – Grčka, Turska, Egipat, Sirija, Liban, Izrael, Jordan, Kipar, Irak – jer se lako priprema, a ima izuzetno bogat i prijatan ukus. U Turskoj je lahmadžun apsolutni favorit ulične hrane i omiljena užina.
Za pripremu savršenog lahmadžuna potreban je krupnije mleveni pšenični griz od kog se priprema podloga u obliku diska, fino mleveno meso (jagnjetina ili junetina), ljuta paprika, crni luk, paradajz…
Iako ima pravi ukus kad se peče u zemljanoj rerni ili pećnici na drva, dobar je i pečen u rerni električnog šporeta.
Tradicionalno pripremljen lahmadžun servira se poprskan limunovim sokom uz salatu od crnog luka i peršuna tzv. pyaz, a posle njega pije se raki ili ayran – osvežavajući napitak od punomasnog kiselog mleka, soli i vode. Neretko se uz lahmadžun služi tradicionalni napitak specifičan za jug Turske – salgam (salgam suyu) – u slobodnom prevodu „sok od repe“, koji se dobija fermentacijom cvekle.
Potrebni sastojci:
Testo
200 g belog brašna
150 g pšeničnog griza
10 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
½ kašičice soli
1 jaje
125 ml mleka
60 ml maslinovog ulja
Nadev
1 manja glavica crnog luka
20 komada čeri paradajza
1 kašičica paradajz paste (koncentrata)
½ veze seckanog peršuna
¼ kašičice suve nane
1 kašičica sumaka
½ kašičice ljute tucane paprike
1 kašičica kumina
¼ kašičice cimeta
1 kašičica soli
½ kašičice crnog bibera
300 g mlevenog (junećeg) mesa
limun
crveni luk
peršun
jogurt po želji
Priprema:
Za testo u mlako mleko dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti da zapeni. Posebno prosejati brašno, dodati pšenični griz i so pa dobro promešati sastojke. Zatim dodati pripremljen kvasac, umućeno jaje i maslinovo ulje. Od svih sastojaka zamesiti čvrsto i elastično testo (mesiti oko pet minuta). Umešeno testo pokriti i ostaviti na toplom, oko dva sata, da se duplira. Zatim, testo prebaciti na brašnom posutu površinu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Svaku jufku premesiti, pokriti i ostaviti testo da miruje 20-30 minuta. Za to vreme, uključiti pećnicu na 250 ºC i zagrejati veliki pleh (od rerne).
Za nadev preseći paradajz na pola, ukloniti semenke i višak tečnosti, pa iseći na sitno. Ostalo povrće sitno iseckati ili jednostavno staviti u blender i usitniti što bolje. Isečeno povrće pomešati sa mesom (sobne temperature), dodati začine i još jednom dobro promešati masu.
Na blago pobrašnjavljenoj površini razviti testo u kružni oblik (prečnik 20 cm), na debljinu oko 2-3 mm. Zatim ga bogato premazati uljem, naneti fil i ravnomerno ga rasporediti, ustiskujući meso u testo (blago pritiskajući vrhovima prstiju). Tako pripremljen lahmadžun preneti na vreo pleh (može se koristiti pek-papir ali nije neophodno) i peći 5-6 minuta. Postupak ponoviti sa ostatkom materiijala. Poslužiti toplo uz limunov sok, ljutu tucanu papriku i seckano povrće po želji.
(Espreso/zadvoljna.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!