OVE BUBE PREKO LETA ULAZE U UŠI: Možete ih naći na OVIM MESTIMA u kući, a ovaj DETALJ o njima je JEZIV (FOTO)
Ušare, Foto: fishHook Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

paŽnja

OVE BUBE PREKO LETA ULAZE U UŠI: Možete ih naći na OVIM MESTIMA u kući, a ovaj DETALJ o njima je JEZIV (FOTO)

Budući da uholaže vole više vlažna zaštićena područija, obično se sakupljaju u područijima sa visokom kondenzacijom, kao što su podrumi. Možete ih naći u velikom broju na otvorenom

Objavljeno: 14:34h

Uholaža (lat. Dermaptera) je krilati insekt, poznat i pod nazivima: buba-ušare, ušare, konjštrpi, uloši, kerešice, buba kice ili rakljače. Obuhvata oko 2000 registrovanih vrsta.

Kako izgledaju uholaže?

Kao i srebrne ribice, ušare imaju blago spljoštena tela i srednje su veličine. Obično su crne ili baon boje a najuočljivije karakteristike su kratka kožasta pednja krila, kao i nastavci (cerci) u obliku klešta na zadnjem delu tela.

Gde se pojavljuju uholaže?

Budući da uholaže vole više vlažna zaštićena područija, obično se sakupljaju u područijima sa visokom kondenzacijom, kao što su podrumi. Možete ih naći u velikom broju na otvorenom.

Privlači ih i prljavština i lišće, mogu se naći u rupama drveća, obično se okupljaju pod gomilama travnjaka. To je navika za koju stučnjaci veruju da je uzrokovana feromonom koji proizvode ovi isekti.

Ulaze u strukturu kroz spoljne pukotine.

Uglavnom su aktivni noću. Skrivaju se tokom dana na hladnim i vlažnim mestima, a noću izlaze da bi se nahranili.

Uholaže u kući, stanu?

Štapići za uši, Uši, Uho, Uvo, Čišćenje ušiju
foto: Profimedia

Usled promene vremena ili potrebe za hranom, uholaže mogu da ulaze u domaćinstva kroz spoljne pukotine i otvore. Uholaže u kući ili stanu uglavnom se mogu naći u blizini izvora vode kao što su kupatilo ili kuhinja, ali su takođe poznati i kao insekti koje možete naći i u spavaćoj ili dnevnoj sobi.

Privlači ih svetlo, pa u letnjim mesecima mogu predstavljati smetnju i na terasama i tremovima.

Da li uholaže ujedaju (grizu)

Ujedi uholaža su retki. Njihova klešta koriste se prvenstveno za pomoć u reprodukciji, lovu na plen i za odbanu, ali uholaže će ujesti ljude ako se osećaju ugroženo ili pri pokušaju da se odbrane.

I da li ove klešta mogu da povrede čoveka? Hoće li boleti?

Pa neće! Ovo je običan mit. Kao i onaj o oštećenju bubne opne. Da li je neko od vas čuo za to kako opaka buba-ušara noću uđe u uvo i ošteti nam bubnu opnu? Mnogo ljudi sigurno je čulo! Ovo je još jedan mit o njima. Pa, da bi buba-ušara ušla u uvo, moralo bi da se desi čudo. Drugo, ako se to i dogodi, idite kod odgovarajućeg lekara da vam izvuče insekta iz uha. Ona će napraviti istu „štetu“ našim slušnim organima kao muva .

Kako se zaštititi od uholaža

Najvažniji deo kontrole uholaža jeste uklanjanje njihovih skrovišta. Potrebno je proveriti sva vlažna i mračna mesta u kući na kojima bi se uholaže mogle skrivati.

Smanjite ili uklonite osvetljenje na tremu, terasi, ispred i oko kuće. Popunite rupe, pukotine ili praznine na spoljnim zidovim.

Uklonite ostatke drveća, kamenje i lišće u dvorištu ispod kojih bi se uholaže mogle skrivati.

02:06

NAJPOZNATIJI BIOLOG U SREMU

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.