BILA JE U VEZI OSAM GODINA, A ONDA JE SAZNALA NAJGORU STVAR O DEČKU: Ono što je URADIO sa DRUGOM je SKANDALOZNO
Plakanje, Foto: Profimedia

ISPOVEST

BILA JE U VEZI OSAM GODINA, A ONDA JE SAZNALA NAJGORU STVAR O DEČKU: Ono što je URADIO sa DRUGOM je SKANDALOZNO

Duge veze ne završavaju se preko noći, iako ponekad tako izgleda.

Objavljeno: 13:34h

U narodu se kaže "ko se ženi na brzinu, taj se kaje natenane". Mada svi znamo neki par koji se zabavljao 10 godina i prekinuo vezu ili se razveo posle godinu dana braka". Koliko je potrebno vremena da shvatiš da niste jedno za drugo, sigurno manje od izgubljene decenije. Duge veze ne završavaju se preko noći, iako ponekad tako izgleda.

"Ja sam bila u vezi 8 godine, planirali venčanje, zajednički život. Par meseci pre venčanja me prevario i nastavio biti s njom, oženio se nakon 2 meseca njihove veze od čega je mesec dana zabavljao i sa mnom i s njom. Najgore što sam zbog njega napustila fakultet, što sam zbog njega nisam izlazila, izgubila prijateljice, ostala sama", kaže Valentina A.

Nestaje radoznalost

"Za stabilnu vezu i brak važno je da osobu sa kojom smo i dalje smatramo intrigantnom, misterioznom, interesantnom, kao onda kada smo se tek zaljubili. Ipak, kada provodimo dosta vremena uz partnera, nekako usput zaboravimo kakva je to osoba "izvan" braka ili veze", kaže terapeut za parove Melisa Frihl. "Primetila sam po svojim klijentima, ono što nam je poznato, postane dosadno. Osim toga, nekako prevari ljude da se više ne trude da upoznaju svog partnera. Ta osoba koja sa vama doručkuje već pet godina i dalje može da vas iznenadi", kaže ona. Da biste održali radoznalost u svojoj vezi, postavljajte pitanja, medusobno delite mišljenja, zadržite intrigu, savetuje ona.

"Sad shvatam zašto duge veze pucaju i zašto ljudi ulaze u brak posle par meseci. Sve smo planirali, znali smo sve boje nameštaja koje će biti, kako ćemo živeti... I sad nas nema. Nije dobro dugo planirati", rezignirana je sveže rastavljena S.M.

"Ja sam se razočarala u ljubav. Raskinula sam vezu od 9 godina, a trebalo je da živimo zajedno...ostavio me preko vajbera zablokirao i evo već tri meseca se ne čujemo...sve je to uradio iz čista mira, a pet dana pre toga pričao o nasšem zajedničkom životu...teško mi je al valjda će nekad proći", pridružuje svoje iskustvo Ankica L.

Muškarac, Muškarac vara ženu
foto: Profimedia

Previše komunikacije

Komunikacija je ključ za zdravu, stabilnu vezu, ali... neprestane "jesi li dobro" poruke mogu da nanesu štetu, kaže psiholog dr Kristin Dejvin. "Razgovor može i da ubije vezu. Ako jedna osoba neprestano želi da zna šta partner radi, misli, kako se oseca, na taj nacin se stvara pritisak", kaže dr Dejvin. Naravno, ne treba da prećutkujete važne stvari, i normalno je vas zanima kako se oseća osoba koju volite, ali samo pokušajte da je time ne "gušite" svakodnevno.

"Ma jok, udas se/oženis prvom osobom koja naiđe, i eto... Bez planova. Ekstra. Moraš da poznaješ osobu sa kojom planiraš da provedes ostatak zivota, da vidiš koliko vam se poklapaju prioriteti.... To ne dolazi preko noći. Naravno, ne treba ni tu vezu otegnuti na deceniju, ali bez par godina, teško", smatra jedan Igor.

Partner se oseća "zarobljeno"

Ako jedan od partnera želi da izade sa društvom ili sa njima ode na putovanje, druga ne bi trebalo da se zbog toga buni. "Vreme koje provodite odvojeno je mnogo važnije nego što mislite. Parovi se često svađaju kada jedan partner želi da provede neko vreme sam ili sa svojim društvom. Time što neko oseća potrebu da neprestano bude u društvu partnera, stvara se nezdrav odnos zavisnosti izmedu njih", kaže Dejvin.

"Ne treba previše otezati. Ja sam evo 11- tu godinu u vezi i još me dečko nije zaprosio. A još pre 2 godoni sam osetila da je to trebalo da se desi, a on to nije uradio i mislim da nam je zbog tog forsiranja veze, umesto da smo u pravom trenutku, kad sam osetila potrebu za prelazom veze na viši nivo to i uradili. Ništa se nije promenilo, zapravo u poslednje dve godine veza nam je počela da srlja naniže i sve više mislim da se verovatno nećemo ni uzeti", navodi Željka J. u svojoj dilemi koju je podelila sa nama.

Brak/veza više nije prioritet

To što su vam svi i sve važnije od partnera je recept za propast, kaže bračni terapeut Kristin Vilke. "Prema mom iskustvu sa klijentima, najčešci razlog za razvod ili raskid je to što partner mora da se bori za pažnju 'protiv' posla drugog partnera, more drugih obaveza". Drugim recima, vaš brak ili veza nikada ne bi trebalo da zavise od vaše liste obaveza. "Jednostavno je: neka vam veza ili brak budu prioritet, ili rizikujte da se udaljite od partnera i postanete stranci", kaže Vilke.

"Bila sam u vezi tri godine i sad pakujem stvari da me odveze kući, a ponaša se kao da idemo na veselje neko, raspoložen super, kao da se ništa nije dogodilo, kao da ništa nismo ni imali", kaže Nataša S.

Jana ne vidi da je do nje i misli suprotno: "Mene je dečko ostavio nakon 7 i po godina veze, na grozan način, histeričnu i na rubu nervnog sloma. Kao bilo mu je stalo do mene, ali ne verujem čak ni u to. Jednostavno se nekad previše trudimo oko pogrešnih osoba. I to je to".

04:48

REKAO JE DA MI JE ĆERKA VEZANA U PODRUMU, MUČENA I DA PIJE KRV! Jeziva ispovest majke nestale Biljane kojoj se javio PROGONITELJ

(Espreso/NajŽena.alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.