SREDSTVO IZ KUHINJE KOJE KOŠTA MANJE OD 100 DINARA JE NEZAMENJIVO U PRANJU ODEĆE: Bolje je od bilo koje hemije
Sirće, Foto: Profimedia

Saveti

SREDSTVO IZ KUHINJE KOJE KOŠTA MANJE OD 100 DINARA JE NEZAMENJIVO U PRANJU ODEĆE: Bolje je od bilo koje hemije

Dovoljno je jako da otopi ostatke koje ostavljaju sastojci u sapunima i deterdžentima

Objavljeno:

Korišćenje alkoholnog sirćeta u pranju veša će izbeliti mrlje, smanjiti mirise i omekšati odeću bez jakih hemikalija. Sirće je jeftino i bezbedno je za korišćenje u standardnim i visoko efikasnim mašinama za pranje veša. Kada kupujete sirće za pranje veša, odaberite destilovano alkoholno sirće. Ne sadrži tanine, prirodne biljne boje, koji mogu ostaviti mrlje na odeći, piše The Spruce.

Protiv ustajalog mirisa

Ostavljanje mokrih peškira ili gomile mokre odeće u mašini može stvoriti pojavu plesni i miris plesni. Kako bi sve mirisalo sveže, napunite mašinu vrućom vodom, dodajte 2 šoljice destilovanog sirćeta i pokrenite ciklus pranja. Pokrenite drugi ciklus s dodatkom deterdženta. Ovo dobro funkcioniše za male količine plesni i kiselih mirisa.

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

Posvetljavanje odeće

Sirćetna kiselina toliko je blaga da neće oštetiti tkanine koje se mogu prati. Ipak, dovoljno je jak da otopi ostatke koje ostavljaju sastojci u sapunima i deterdžentima. Dodavanje samo pola šoljice sirćeta poslednjem ispiranju rezultiraće svetlijim i jasnijim bojama. Dodajte destilovano alkoholno sirće u pregradu omekšivača ili dodajte sirće ručno na početku ciklusa ispiranja.

Blaga sirćetna kiselina u sirćetu takođe deluje kao izbeljivač i posvetljivač sive, prljave odeće. Da biste prljave krpe ponovno izbelili, dodajte 1 šoljicu sirćeta u veliku šerpu vode. Zagrejte do vrenja i dodajte prljave krpe. Ostavite ih da se namaču preko noći, a zatim operite kao i obično. Ovu metodu treba koristiti samo na tkanini od 100 posto pamuka.

Omekšavanje

Ako vam se ne sviđa ideja korišćenja komercijalnih omekšivača jakih mirisa, ali želite mekšu odeću, destilovano sirće deluje kao prirodni omekšivač i ne ostavlja tragove na rublju. Samo dodajte pola šoljice u zadnji ciklus ispiranja. Ako volite lagani miris, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja poput lavande.

Rastvor, Čišćenje, Sirće, Voda
foto: Printscreen TikTok/carolina.maccauley

Sprečite nakupljanje dlaka

Samo pola šoljice sirćeta u ciklusu ispiranja pomoći će da se spreči nakupljanje dlaka kućnih ljubimaca koje se inače lepe za odeću. Također pomaže rešiti se prekomernih dlačica ako ste slučajno oprali nešto tamno s peškirima koji ostavljaju dlačice, prenosi Večernji list.

Rešite se mirisa cigareta

Ako vaša odeća ima miris cigareta ili dima cigare, dodajte pola šoljice destilovanog sirćeta u ciklus pranja. Za odeću i nameštaj samo za hemijsko čišćenje poput jastuka i zavesa, napunite kadu vrlo vrućom vodom i dodajte 1 šoljicu sirćeta. Okačite odeću ili tkaninu iznad vode koja se pari i zatvorite vrata kako bi para mogla da prodre kroz vlakna.

Očistite mašinu za pranje veša

Ostaci sapuna i mineralnih naslaga mogu se nakupiti u crevima vaše mašine ograničavajući protok vode i efikasnost. Četiri puta godišnje uklonite ostatke sapuna i očistite creva pokretanjem celog ciklusa pranja s praznom mašinom uz upotrebu vruće vode i 2 šoljice destilovanog sirćeta. Ako imate automatske dozatore deterdženta ili omekšivača, stavite sirče u dozatore kako biste otopili sve nakupljene ostatke koji mogu ograničiti efikasnost uređaja. Koristite sirće za češće čišćenje kako biste osvežili mašinu s prednjim punjenjem koja ima neprijatne mirise.

01:34:49

MAJKE I SNAJKE SE04 VELIKO FINALE

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.