NE SADITE HRIZANTEME AKO OVO NE ZNATE: Imaju posebnu SVRHU kad se posade, a TRAJU čak do ZIME
Hrizanteme, Foto: RINA

paŽnja

NE SADITE HRIZANTEME AKO OVO NE ZNATE: Imaju posebnu SVRHU kad se posade, a TRAJU čak do ZIME

Cvetaju svim duginim bojama, cvet im je različitog oblika i veličine. Najčešće su ljubičaste, crvene, narandžaste, bele, roze ili žute boje. Pupoljci se pojavljuju krajem leta i nastavljaju da se razvijaju i cvetaju do pozne jeseni, neke i do zime. Posađene u bašti mogu da formiraju prave šarene tepihe

Objavljeno: 14:32h

Uz jako malo truda i nege, hrizanteme su idealan jesenji ukras u baštama, žardinjerama i većim saksijama na terasi.

Cvetaju svim duginim bojama, cvet im je različitog oblika i veličine. Najčešće su ljubičaste, crvene, narandžaste, bele, roze ili žute boje. Pupoljci se pojavljuju krajem leta i nastavljaju da se razvijaju i cvetaju do pozne jeseni, neke i do zime. Posađene u bašti mogu da formiraju prave šarene tepihe.

U ovo doba godine treba uzeti biljke koje su već formirale korenje. Iako su lepše kada su okićene cvetovima, bolje je da u jesen uzmete biljku kojoj su tek krenuli pupoljci. Tako ćete duže uživati u njihovoj lepoti. Zahvaljujući jarkim bojama hrizantema koje unose vedrinu u sumorne boje jeseni, terase i bašte još dugo mogu da budu mesto za uživanje.

Oblici i veličine cvetova su toliko raznoliki da osim boja možete da kombinujete i različite vrste hrizantema, što će lepo izgledati. Da bi što duže trajale i lepo cvetale, imajte na umu nekoliko stvari.

Ukoliko hrizanteme presađujete iz saksija u baštu, obavezno to uradite pre prvog mraza.

Hrizanteme, Cveće
foto: RINA

Mesto sadnje treba da ima oko šest sati sunca dnevno i dobro drenirano tlo.

Presadite biljku u vlažnu, ali dobro dreniranu zemlju. Ako je zemlja u bašti tvrda, suva i glinovita, dodajte joj kompost ili tresetnu mahovinu.

Hrizantemama koje ostavljate u kupljenoj saksiji ili ih presađujete u veću obavezno dodajte đubrivo za cvetnice.

Najduže će cvetati ako ih posadite na suncu. Tako će se javljati više novih pupoljaka. Biće lepe i u senci, ali će se slabije razvijati i kraće cvetati.

Tek presađene često zalivajte i ne dopustite da se zemlja potpuno osuši. Kasnije ih zalivajte jednom nedeljno, tek toliko da zemlja bude blago vlažna.

Ako donji listovi dobiju smeđu boju, a cvetovi počnu da opadaju, to je znak da ne zalivate dovoljno.

Ako ih zaštitite od zimskih mrazeva, hrizanteme će lepo dočekati proleće i nastaviti da rastu

02:14

OVA BILJKA VREDI PRAVO BOGATSTVO Porodica napustila Beodrad da gaji travke podno Rtnja: Gledali ih kao čudake a njima se ISPALTILO

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.