GINEKOLOG UPUTIO BRUTALNE TVRDNJE O ŽENAMA IZNAD 50 GODINA: Ovo što ćete pročitati vam se NEĆE SVIDETI
Žena, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

GINEKOLOG UPUTIO BRUTALNE TVRDNJE O ŽENAMA IZNAD 50 GODINA: Ovo što ćete pročitati vam se NEĆE SVIDETI

Estrogen i progesteron su dva primarna ženska polna hormona, a ovi nivoi variraju kako ulazite u menopauzu, što može izazvati neke neželjene efekte u telu.

Objavljeno: 11:25h

Nadimanje stomaka u menopauzi je anksioznost sa kojom se suočavaju mnoge žene - evo kako je možete da se rešite prirodnim putem!

Nadimanje je anksioznost sa kojom se suočavaju mnogi ljudi, a uzroci mogu biti različiti – nepravilna ishrana, namirnice koje izazivaju nadimanje, nedostatak aktivnosti, konzumiranje brze hrane, stres, netolerancija na određenu hranu itd. Međutim, hormoni takođe mogu igrati ulogu kada je u pitanju nadimanje, zbog čega se mnoge žene osećaju naduveno tokom menopauze.

Estrogen i progesteron su dva primarna ženska polna hormona, a ovi nivoi variraju kako ulazite u menopauzu, što može izazvati neke neželjene efekte u telu. „Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati da se žena oseća naduto“, objasnila je dr Vendi Trubou za mbg. „Obično, kada žena uđe u menopauzu, dolazi do nadimanja zbog niskog nivoa progesterona, pa preporučujemo da proverite nivoe“, dodala je ona.

Svaka neravnoteža i promena u hormonima mogu uticati na zdravlje. „U početku, smanjenje i prestanak ovulacije dovodi do smanjenja progesterona, što je praćeno fluktuacijama nivoa estrogena i na kraju do smanjenja estrogena ispod praga potrebnog za menstruaciju“, rekao je ginekolog Eden Fromberg.

Kao rezultat toga, višak tečnosti može da se zadrži u telu, što dovodi do nadimanja. Postoji nekoliko metoda koje mogu da smanje osećaj nadutosti u menopauzi, kao i da podstaknu eliminaciju viška vode - sasvim prirodno:

1. Pijte puno vode - Ako vaše telo zadržava vodu, to bi mogao biti znak da morate da pijete više, a ne manje. "Unos tečnosti je važan, a ograničavanje tečnosti ne rešava zadržavanje tečnosti. U stvari, ograničavanje tečnosti utiče na varenje, što pogoršava nadimanje", primećuje Fromberg.

Žena, Starija žena, Baka, Penzionerka, Knjiga, Čitanje
foto: Profimedia

2. Pažljiviji pristup ishrani – „Prerađena, hladna hrana, hrana koja stvara gasove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiši i rafinisane ugljene hidrate mogu doprineti nadimanju. Mikrobiom creva se sastoji od imunološki osetljivih organizama koji oblažu naše tanke i gusta creva, koji su esencijalni mikrobi posebno osetljivi na šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate", objašnjava Fromberg. Možete smanjiti slatkiše i obrađene grickalice i zameniti ih sastojcima bogatim probioticima kao što su jogurt, fermentisana hrana kao što je kimči, pa čak i kiseli kupus .

3. Uzimanje probiotika – Pored jedenja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanog suplementa je još jedan način da svom crevu date ono što mu je potrebno.

4. Smanjite stres – Stres takođe može da igra ulogu u nadimanju, a upravljanje osećajem preopterećenosti iz dana u dan će uticati na vaše opšte zdravlje. "Jajnici se snabdevaju krvlju i nervima iz nadbubrežnih žlezda, a ove endokrine strukture su hormonalno i strukturno osetljive jedna na druge procese. Na početku menopauze, nadbubrežne žlezde mogu postati osetljivije na stres zbog nedostatka "podrške". "iz jajnika", kaže Fromberg.

Redovno vežbanje, dobar san, vežbe disanja, odmor i oporavak - odlične su metode za ublažavanje stresa i održavanje dobrog zdravlja. Iako je povremeno nadimanje potpuno normalno, ako potraje čak i nakon promene zdravog načina života, možda bi bilo dobro da se konsultujete sa svojim lekarom o drugim opcijama lečenja.

02:41

SVAKA ŽENA PRAVI OVU GREŠKU KAD UĐE U MENOPAUZU: Neprestano se SVAĐAŠ sa mužem i decom! Evo kako to da PROMENIŠ (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Sensa.story.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.