DOKTORKA OTKRILA RAZLOG POJAČANE MALJAVOSTI KOD ŽENA: Razlog je POGREŠNO uklanjanje DLAKA, samo OVAKO je ISPRAVNO
Maljavost kod žena, Foto: HIRSUTESKINSUIT / INSTAGRAM

obratite pažnju

DOKTORKA OTKRILA RAZLOG POJAČANE MALJAVOSTI KOD ŽENA: Razlog je POGREŠNO uklanjanje DLAKA, samo OVAKO je ISPRAVNO

Kada postoji višak androgena u cirkulaciji ili povećana osetljivost dlake na prisustvo normalnih koncentracija androgena u cirkulaciji, sitne i nevidljive dlačice na licu postaju nalik onima koje imamo u kosi i na obrvama

Objavljeno:

Profesorska dr Lidija Kandolf, specijalista dermatovenerologije i član upravnog odbora Udruženja dermatovenerologa Srbije je otkrila 6 načina da smanjite maljavost. Iako je nekada uzrokovano najrazličitijim faktorima od genetike do hormonskih poremećaja, neke uzročnike preterane maljavosti možete sprečiti.

Pojačana maljavost kod žena najčešće je posledica pretvaranja velusne odnosno tanke i gotovo nevidljive dlake u terminalne, deblje i potpuno pigmentovane dlake na pojedinim zonama na licu i telu koje su podložne dejstvu muških polnih hormona androgena.

Depilacija, Noge, Koža, Brijanje
foto: Profimedia / Lev Dolgachov / Alamy / Alamy

Kada postoji višak androgena u cirkulaciji ili povećana osetljivost dlake na prisustvo normalnih koncentracija androgena u cirkulaciji, sitne i nevidljive dlačice na licu postaju nalik onima koje imamo u kosi i na obrvama. To se dešava zbog endorkinoloških oboljenja, kakav je na primer sindrom policističnih jajnika ili oboljenja nadbubrežne žlezde", objašnjava dr Lidija Kandolf, dermatolog-onkolog i dodaje:

"U pojedinim porodicama pojačana maljavost se nasleđuje, nekada i usled većeg prisustva receptora za androgene u strukturama folikula dlake, pa se i u uslovima normalnih koncentracija androgena javlja muški tip maljavosti i kod žena i kada nema znakova endorkinološkog oboljenja. Ređe se dešava da upotreba nekih lekova dovede do generalizovane hipertrihoze, ne samo u regiji brade nego i u ostalim delovima".

Kod ovakvih stanja pojačana maljavost primećuje se na bradi, u regiji zulufa, na dojkama, u regiji dekoltea i na liniji od pupka do pubične regije - odnosno prema "obrascu muške maljavosti",.

"Potrebno je obaviti ginekološki pregled sa ultrazvučnim pregledom jajnika, određivanje hormonskog statusa i konsultaciju ginekologa i endokrinologa", ističe.

Problemi pojačane maljavosti se javljaju sa polnom zrelošću odnosno u adolescenciji i odraslom dobu.

Noge, Depilacija, Brijanje, Koža
foto: Profimedia / Lev Dolgachov / Alamy / Alamy

Uzroci se razlikuju

"Kod hiperandrogenizma pojačana maljavost će biti prisutna prema obrascu muške malavost na adrogen zavisnim zonama, dok će kod generalizovane hipertrihoze pojačana maljavost biti prisutna svuda", kaže nam dr Kandolf i odgovara na pitanje da li se izražena pojava dlaka na licu može sprečiti:

"Ukoliko postoji nasledna sklonost ka maljavosti, ona se ne moze preduprediti, ali se odgovarajućim metodama može smanjiti".

Kako uklanjati dlake- najpravlinije

"Najbolji pristup u lečenju maljavosti je provera da li postoji endokrinološki uzrok, jer se pravilnim pristupom i terapijom može sprečiti i smanjiti odgovarajućim terapijom. Uz specifični terapiju, kombinacija sa opcijama za trajno uklanjanje malja će dati najbolje rezultate.

Najbolja metoda za uklanjanje malja je trajna epilacija laserom: Nd-Yag, aleksandritni, diodni laser, a ne IPL, koja e obavlja na svakih 4-6 nedelja. Ukoliko nema hormonskog disbalansa ova metoda je dovoljna, međutim, ukoliko postoji hormonski disbalans, sama destrukcija dlake neće biti dovoljna jer će se pod uticajem hormona stvoriti nove terminalne dlake.

Druge opcije za uklanjanje malja su: elektroepilacija, depilacija i depilacione kreme koje zahtevaju češću primenu i privremene rezultate. Postoje i lokalni preperati koju mogu da smanje maljavost ali zahtevaju svakodnevnu primenu", savetuje čuvena profesorka.

NEMA ŠANSE DA OVO ZNATE! Kako je leskovačko selo Donje Brijanje dobilo ime? Evo šta je ispričao Ćure ispred prodavnice:

01:42

NEMA ŠANSE DA OVO ZNATE! Kako je leskovačko selo Donje Brijanje dobilo ime? Evo šta je ispričao Ćure ispred prodavnice

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.