zapišite odmah
MALO KOJI SRBIN ZNA KAKO SE PRAVI PIŠINGER TORTA: Sada je isplivala dugo čuvana TAJNA, recept je "ZLATA VREDAN"
Pišinger je poslastičarnicu, osnovanu davne 1852. godine, nasledio od svog oca Leopolda i upravo na ovom mestu kreirao poslasticu od koje nam i danas, 170 godina kasnije, ide voda na usta
Oblande su kolač koji je nezaobilazan na slavljima, a koji se pravi nikad jednostavnije. Ova torta je dosta slična čuvenoj poslastici, a razlika je u tome što je fil raskošniji i što se preliva čokoladnom glazurom. Pišinger torta je bila neverovatno popularna osamdesetih i devedesetih i vreme da se vrati na velika vrata. Oskar Pišinger, poslastičar iz Beča osmislio je recept za ovu čuvenu poslasticu. Pišinger je poslastičarnicu, osnovanu davne 1852. godine, nasledio od svog oca Leopolda i upravo na ovom mestu kreirao poslasticu od koje nam i danas, 170 godina kasnije, ide voda na usta. A evo i kako se prave pišinger oblande.
Sastojci:
1 pakovanje oblandi
4 jajeta
2 žumanceta
300 g šećera
100 g čokolade
300 g putera
150 g badema
1/2 limuna
Za čokoladnu glazuru:
150 g mlečne čokolade
110 ml slatke pavlake
Priprema:
Jaja i žumanca penasto umutite sa šećerom, pa kuvajte na pari dok se malo ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pred kraj dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. U drugoj posudi penasto umutite puter i dodajte mu ohlađen fil, sok od limuna i seckani badem. Premažite oblandu, pa ređajte jednu na drugu. Poslednji red je kora koju treba da pritisnite nekim teškim predmetom. Pre toga umotajte tortu u providnu foliju. Ostavite par sati, a za to vreme napravite glazuru tako što ćete otopiti čokoladu i slatku pavalju. Prelijte glazurom i ostavite u frižideru da se stegne.
(Espreso/stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!