OVO JELO SU NAŠI PRECI JELI ZA DORUČAK, BILO JE SIROMAŠNO: Slavni kuvar je dodao par sastojaka i OBOGATIO GA
Palenta, Foto: PRINTSCREEN/YT/GORDON RAMSAY

MORATE DA PROBATE

OVO JELO SU NAŠI PRECI JELI ZA DORUČAK, BILO JE SIROMAŠNO: Slavni kuvar je dodao par sastojaka i OBOGATIO GA

Ovako ukusnu palentu sigurno niste probali

Objavljeno:

Palenta je tradicionalno italijansko jelo, a u zavisnosti kako ga spremite, možete da ga služite za doručak, ručak ili večeru. Italijanski kuvar, Đenaro Kontaldo, podelio je recept za palentu sa pečurkama, ali Gordon Remzi je ovo jelo podigao na mnogo viši nivo.

Po Remzijevom receptu možete da je služite za ručak kao prilog ili zasebno. Kako bi palenta bila što kremastija, Gordon ju je kuvao u bujonu, a onda je u nju dodavao razne sastojke koji su joj drastično obogatili ukus.

Palenta
foto: Printscreen/Youtube/mayafitnessclub3220

Sastojci:

1/2 l bujona od povrća

tucana paprika

200 g palente

1 čen belog luka

200 g spanaća

maslinovo ulje

40-50 g putera

1 limun

2 kašike smrznutog graška

2-3 kašike maskarpone sira (krem sira)

malo parmezana

malo kozijeg sira

Za dekoraciju:

smrznuti brokoli

smrznuta špargla

smrznuta zelena boranija

Palenta
foto: Printscreen/Youtube/MamaJela

Priprema:

Napravite bujon tako što ćete kocku za supu rastvoriti u vreloj vodi. Promešajte, pa posolite, pobiberite, pospite tucanom paprikom, pa prelijte maslinovim ulje. Stavite da bujon proključa, pa smanjite temeperaturu i postepeno dodajte palentu. Sve vreme mešajte i kuvajte dok se malo ne zgusne. Ugasite šporet, pa dodajte rendani beli luk.

Spanać kratko blanširajte, pa kada se prohaldi dobro ocedite od viška vode i sitno ga iseckajte. Možete da koristite i smrznut spanaća, njega samo izvadite dan ranije i kada se otopi, takođe dobro ocedite od viška vode. Zatim spanać dodajte u palentu i dobro promešajte. Sipajte malo maslinovog ulja, pa dodajte rendanu koru limuna i puter. Vratite na šporet i kuvajte dok se sastojci lepo ne sjedine i palenta ne postane kremasta, uz neprestano mešanje.

Zatim u smesu dodajte grašak, opet brzo mešajte, kuvajte još 5 minuta, pa dodajte maskarpone sir i sipajte sok od pola limuna. Vratite na šporet i kuvajte još kratko, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodate rendani parmezan, pa kuvajte još par minuta uz mešanje. Sipajte na tanjir, pa prelijte maslinovim uljem i dekorišite kozijim sirom. Ako želite možete krato da izblanširate smrznuto povrće po želji i njime dodatno dekorišete ovo jelo.

01:34:49

MAJKE I SNAJKE SE04 VELIKO FINALE

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.