MAĐARI GA SMATRAJU SVOJIM SPECIJALITETOM, A KOD SRBA SE PRAVI OD DAVNINA: U Vojvodini ga zovu i POSEBNIM IMENOM
Knedle, Foto: Printscreen/Youtube/Bokinakuhinja

SLASNO

MAĐARI GA SMATRAJU SVOJIM SPECIJALITETOM, A KOD SRBA SE PRAVI OD DAVNINA: U Vojvodini ga zovu i POSEBNIM IMENOM

Inače, ovu poslasticu u Vojvodini zovu i gomboce, a taj naziv joj je, pretpostavlja se, ostao kao austrougarsko nasleđe. Naime, gomboce se smatraju mađarskim specijalitetom, jer im naziv potiče od mađarske reči "gomb", što u bukvalnom prevodu znači kuglica

Objavljeno:

Vreme je šljiva, a veliki, sočni, modri plodovi govore da je pravi trenutak da se na vašoj trpezi nađe mnogima omiljeni slatkiš, koji je najlepši ako se pravi po tradicionalnom receptu naših baka - knedle sa šljivama.

Inače, ovu poslasticu u Vojvodini zovu i gomboce, a taj naziv joj je, pretpostavlja se, ostao kao austrougarsko nasleđe. Naime, gomboce se smatraju mađarskim specijalitetom, jer im naziv potiče od mađarske reči "gomb", što u bukvalnom prevodu znači kuglica.

Sastojci:

Šljive
foto: Profimedia

700g krompira

500g šljiva

1l vode

2 cela jajeta

malo cimeta

5g soli

400g brašna

200g prezli

200g šećera

150ml ulja

Priprema:

Krompir skuvajte i dobro ga ocedite. Ostavite ga da se prohladi, pa ga izgnječite dok je još mlak tako da nema grudvica.

Dodajte cela jaja, dve kašike ulja i so, pa opet sve zajedno izgnječite. Postepeno dodavajte brašno i umesite testo. Birajte krupnije šljive, zasecite ih do polovine, pa u svaku stavite malo šećera i cimeta.

Od dobijenog testa otkidajte komade i na dlanu oblikujte pljosnati krug u koji ćete staviti šljive. U nedostatku svežih, možete da koristite i zamrznute.

Dok pravite knedle, na vatru stavite lonac sa vodom i dve kašike ulja. Dok završite knedle i voda će provriti. Spustite knedle u kipuću vodu.

Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu, a za to im je potrebno 20 minuta. Ako niste sigurni da su knedle dobro kuvane kada isplivaju na površinu ostavite da se kuvaju još tri minuta, pa ih onda izvadite i stavite da se ocede.

Ostatak ulja zagrejte i dodajte prezle, pa uz mešanje pržite dva, tri minuta na tihoj vatri pazeći da vam mrvice ne izgore. U propržene prezle dodajte šećer, pa sve zajedno izručite u dublji tanjir ili činiju i u tu smesu uvaljajte svaku knedlu.

Na dno posude u koju ćete ređati knedle stavite malo prezli i šećera, pa složite knedle.

Ukoliko vam preostane prezli i šećera, pospite na kraju po vrhu.

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.