OVAJ ZAČIN ČIDI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE, UMANJUJE ČAK I TRUDNIČKE MUČNINE: Ne, nije taj na koji ste pomislili
Začini, Foto: Profimedia

najbolje za zdravlje

OVAJ ZAČIN ČIDI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE, UMANJUJE ČAK I TRUDNIČKE MUČNINE: Ne, nije taj na koji ste pomislili

Kao začin koji nije toliko rasprostranjen u oblasti zdravlja, ali više u gastronomiji

Objavljeno:

Oni poput đumbira i kajenske paprike podstiču mršavljenje, dok drugi poboljšavaju naše zdravlje na najukusniji način. Jedan od ovih začina je kardamom. Kardamom potiče od semena biljke Elettaria cardamomum, aromatični je začin koji pripada istoj porodici biljaka kao i đumbir.

Kao začin koji nije toliko rasprostranjen u oblasti zdravlja, ali više u gastronomiji, kardamom ima višestruko pozitivno dejstvo na ljudski organizam. To je jedan od najstarijih i najskupljih začina na tržištu.

Obično se koristi u indijskim i bliskoistočnim kuhinjama, u slatkim i slanim receptima. Takođe se široko koristi u severnoj Evropi i Rusiji kao sastojak peciva. Kardamom svakako može dodati ukus vašim omiljenim jelima, ali takođe može pružiti niz zdravstvenih prednosti.

Nastavite da čitate i u nastavku saznajte više o 6 ključnih prednosti kardamoma.

Galangal, Hrana, Azijska kuhinja, Azijska hrana, Začini, Začin
foto: Profimedia

1. Ima antibakterijska svojstva

Antibakterijska svojstva kardamoma su posledica hemikalije zvane eugenol. Ova hemikalija je odgovorna za oštar miris njegovih semena. Srodna naučna studija pokazuje da kardamom pomaže u kontroli infekcija.

2. Smanjuje šećer u krvi i upale

Jedna studija je istraživala da li kardamom može biti od koristi u lečenju dijabetesa. U studiji, 83 osobe sa dijabetesom tipa 2 primale su dodatak kardamoma, 3 g dnevno tokom 10 nedelja. Prema rezultatima, kardamom je smanjio hemoglobin A1C učesnika – test prosečnog šećera u krvi – i Homa-IR – mera insulinske rezistencije više od placebo suplementa. U drugoj studiji, 8 nedelja dodavanja kardamoma smanjilo je CRP, marker upale, kod 40 žena sa dijabetesom.

3. Promoviše oralno zdravlje

Kardamom je odličan osveživač daha, ali može pružiti dodatne prednosti za vaše zube i desni.

Začini
foto: Profimedia

4. Može poboljšati zdravlje jetre

Kardamom može smanjiti upalu i imati ukupan pozitivan uticaj na zdravlje jetre.

5. Može poboljšati zdravlje srca

Kardamom može imati koristi za mnoge aspekte kardiovaskularnog sistema. Pregledom pet studija otkriveno je da suplementi kardamoma imaju značajan uticaj na snižavanje nivoa triglicerida, oblika masti koji može dovesti do nakupljanja plaka u vašim krvnim sudovima i povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara ili srčanih bolesti.

6. Može smanjiti mučninu i povraćanje tokom trudnoće

Mučnina i povraćanje pogađaju do 75% trudnica, a kardamom može doneti olakšanje. Jedna studija je podelila 120 trudnica sa blagom do umerenom mučninom i povraćanjem u dve grupe: jedna grupa je primala placebo, a druga grupa 500 mg kardamoma u prahu 3 puta dnevno, pola sata pre obroka. Grupa trudnica koje su primale kardamom imala je manje izraženu mučninu i ređe povraćanje u odnosu na one koje su primale placebo.

TRAVAR OTRKIO NAJEFIKASNIJE NAČINE AKO ZADOBIJEMO OPEKOTINE OD SUNCA! Ovo su biljke koje brzo mogu da vam olakšaju muke na moru:

03:15

TRAVAR OTRKIO NAJEFIKASNIJE NAČINE AKO ZADOBIJEMO OPEKOTINE OD SUNCA! Ovo su biljke koje brzo mogu da vam olakšaju muke na moru

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.