vaŽno
ZA OVO PIĆE SE KAŽE DA JE ZDRAVLJE U TEČNOM OBLIKU: Srbima je POZNATO od davnina, A PREVIŠE JE LEKOVITO
Možete je kupiti na pijacama, u radnjama u tečnom stanju, ali i prerađenu kao prah koji se razmuti u tečnost. Protein iz surute se prodaje kao nutritivni suplement.
Surutka se pije preventivno radi dobrog zdravlja, a poznata su i njena lekovita svojstva.
– Ranije se deci majki koje nisu mogle da doje, davala surutka. Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost hrane – kaže Branka Mirković, nutricionista.
Gde je ima i u kom obliku
Možete je kupiti na pijacama, u radnjama u tečnom stanju, ali i prerađenu kao prah koji se razmuti u tečnost. Protein iz surutke se prodaje kao nutritivni suplement.
Kod nas se posebno ceni kozja surutka.
– Takvi suplementi na bazi surutke veoma su cenjeni ako aktivno vežbate u teretanama, a bodi bilderima je sastavni deo svakodnevne ishrane. Surutka je tečnost koja ostaje kada se prave razne vrste sireva. Belo zelenkasta prozirna tečnost može biti slatkasta, slatko-kisela i kisela u zavisnosti od načina pripreme sira. U zavisnosti od čijeg mleka se dobija surutka, razlikujemo kravlju, ovčiju i koziju surutku. U svetu je izuzetno cenjena bufalo surutka, posebno ona koja ostaje kada se pravi sir mocarela – navodi nutricionista.
Način primene
Surutku koristite preventivno ali i kao neophodan i bitan suplement za različite bolesti.
Surutka tečna – Preporučuje se jedna časa ujutru pre obroka. Kod pojedinih bolesti preporuka je dve čaše od dva dl dnevno.
Surutka u prahu – Koristite uputstvo na pakovanju. Nutritivno preporučena doza je jedna merica od 20 do 30 g koju možete razmutiti u vodi, pre doručka, kao zamena za obrok ili posle vežbanja.
Vitaminski smuti sa surutkom
Potrebno vam je tri kivija, jedna banana, šaka bebi spanaća svezeg, merica surutke i voda. Ovakav obrok osim visoke doze vitamina, minerala i vlakana sadrži i proteine iz surutke. Podiže imunitet, lako se vari, alkalizuje organizam i daje veliku količinu psihofizičke energije.
Napravite domaću surutku
Potrebno je četiri litra mleka koje nije dugotrajno, jedan srednji limun i gaza. Skuvajte mleko i kad se prohladi, dovoljno da vas kapljica ne opeče na nadlanici, sipajte isceđen limun. Poklopite krpom i ostavite da se ohladi. Povremeno možete promešati. Odvojiće se surutka i sir. U cediljku stavite gazu, procedite, malo stisnite gazu da izađe što više surutke. U gazi ostaje sir koji možete malo posoliti. Surutku sipajte u staklene flaše i držite u frižideru. Pored suruke dobićete i odličan sir. Brzo i lako se pravi, cena više nego pristupačna, a dobićete oko kilogram sira i tri litra surutke.
(Espreso/Eklinika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!