SURUTKA SE GODINAMA KORISTI KAO LEK, A MALO KO ZNA ZA ŠTA JE SVE DOBRA: Neće vam biti SVEJEDNO kada saznate ovo
Surutka, Foto: Printscreen/Youtube/Dijeta mesečeve mene

znate li

SURUTKA SE GODINAMA KORISTI KAO LEK, A MALO KO ZNA ZA ŠTA JE SVE DOBRA: Neće vam biti SVEJEDNO kada saznate ovo

Ako želite da očistite jetru, surutka je zaista dobar izbor, piše na sajtu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, piše Večernji list, a prenosi N1info.rs.

Objavljeno:

Klinička nutricionistkinja Kliničke ishrane KBC-a u Zagrebu i direktorica Vitaminoteke Darija Vranešić Bender otkrila je kod kojih zdravstvenih stanja pomaže surutka, kao i da li je uzimamo pravilno i u dobrim količinama.

Ako želite da očistite jetru, surutka je zaista dobar izbor, piše na sajtu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, piše Večernji list, a prenosi N1info.rs.

Poznati nutricionista, direktor Vitaminoteke, Darija Vranešić Bender, detaljno je ispričala o svim blagodetima ovog nusproizvoda.

Šta je surutka?

Surutka
foto: RINA

Surutka je nusproizvod koji se dobija tokom proizvodnje sira, kada se mleko koaguliše i odvaja na čvrsti deo (sir) i tečni deo (surutka). U zavisnosti od načina koagulacije kazeina, može biti kiselo ili slatko. Proteini surutke predstavljaju oko 20% ukupnih proteina u mleku, pa se smatraju odgovornim za korisna nutritivna svojstva mleka. Naime, proteini surutke imaju dvostruko dejstvo u organizmu. Osim što služe kao dodatak ishrani koji pozitivno utiče na mišićnu masu i snagu, pokazuju i značajnu antioksidativnu aktivnost, smanjujući oštećenja izazvana oksidativnim stresom.

Da li surutka pomaže kod problema sa jetrom?

Surutka bi mogla da bude korisna za zaštitu zdravlja jetre iz više razloga: sadrži aminokiseline razgranatog lanca koje blagotvorno utiču na funkciju jetre, a sadrži i cistein, neophodan za sintezu moćnog antioksidansa glutationa. Pošto beleži antioksidativne i antiinflamatorne efekte, surutka je verovatno dobar napitak za zaštitu tkiva jetre. Međutim, kliničke studije koje bi dokazale ovaj efekat na ljudsku jetru ne postoje, pa ne možemo izvlačiti takve zaključke. Do sada je sprovedeno nekoliko in vitro i laboratorijskih studija na životinjama koje su pokazale zaštitno dejstvo surutke na tkivo jetre, odnosno hepatoprotektivno dejstvo, bilo da je u pitanju masna jetra ili jetra oštećena alkoholom ili toksinima. Zanimljiva studija sprovedena je na miševima koji su imali hronično povišen unos alkohola, koji ima poznato hepatotoksično dejstvo. Patološke promene na jetri kod miševa koji su konzumirali alkohol poboljšane su upotrebom surutke, a došlo je i do smanjenja enzima jetre kod miševa. Ovi rezultati ukazuju na to da surutka može imati zaštitni efekat protiv alkoholnog oboljenja jetre povećanjem antioksidativne aktivnosti, što podržava potencijalnu upotrebu surutke u potpornom lečenju bolesti jetre.

Kod kojih zdravstvenih stanja pomaže?

Surutka, Jetra
foto: Profimedia

Proteini surutke su visokokvalitetan izvor hranljivih materija i sadrže brojne bioaktivne komponente. Proteini surutke su nutritivno najvredniji proteini zbog visokog udela esencijalnih amino kiselina (lizin, cistein i metionin) i visokog procenta cistina. Takođe su bogate aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA) kao što su leucin, valin i izoleucin, kao i bioaktivnim peptidima. Izolovani proteini surutke su sastojak funkcionalne ishrane, sportskih preparata i hrane za posebne medicinske potrebe, s obzirom na njihovo antioksidativno, antiinflamatorno dejstvo, efekte snižavanja krvnog pritiska, gojaznosti i suzbijanja apetita, o čemu se govori u literaturi. Zbog visokog sadržaja cisteina, proteini surutke su nutritivno idealan izvor za biosintezu osnovnog antioksidanta organizma glutationa, koji poboljšava antioksidativnu odbranu organizma, a poznato je da oksidativni stres leži u pozadini brojnih degenerativnih bolesti, kao i kao proces starenja. Ipak, najpoznatiji efekat surutke je anabolički, odnosno stimulacija sinteze proteina i rasta mišićne mase, zbog čega je omiljena među sportistima.

Međutim, svežu surutku treba razlikovati od izolovanog proteina surutke dobijenog uz pomoć posebnih tehnoloških procesa koji imaju za cilj izolovanje proteina koji se potom koriste u raznim prehrambenim proizvodima i dodacima ishrani i hrani za specijalne medicinske proizvode. Unošenje proteina surutke praćeno je anaboličkim efektom koji se može opisati ne samo kroz stimulaciju procesa biosinteze, već i kroz inhibiciju ili usporavanje procesa razgradnje. Visok sadržaj razgranatih aminokiselina, posebno leucina, koji se uglavnom metabolišu u perifernim mišićima, prvenstveno je odgovoran za proteoanabolički efekat proteina surutke.

Zatim, nakon ulaska u telo, proteini surutke stvaraju visoko, brzo i prolazno povećanje aminokiselina u plazmi, što značajno stimuliše (+68%) sintezu proteina bez modifikacije katabolizma proteina. Pored toga, anaboličkom efektu mogu doprineti i cistein i glutamin, koji su značajno zastupljene aminokiseline u proteinu surutke. Ovo anaboličko dejstvo proteina surutke, osim u sportskoj medicini, sve je više prepoznato u medicini uopšte, a posebno u kliničkoj ishrani u cilju sprečavanja ili usporavanja gubitka mišićne mase i snage karakterističnih za brojne bolesti, kao što su maligna oboljenja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.