OVO JE NAJSTARIJE POVRĆE NA ZEMLJI, A U BOSNI JE SPECIJALITET: Starinski recept za BAMIJU koji su SVI ZABORAVILI
Bamija, Foto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

ukusno

OVO JE NAJSTARIJE POVRĆE NA ZEMLJI, A U BOSNI JE SPECIJALITET: Starinski recept za BAMIJU koji su SVI ZABORAVILI

Mlade, nežne mahune su pokrivene tankom mahovinom, koja treba da se odstrani pre kuvanja, pažljivo svaku mahunarku obrišemo mokrpom krpom

Objavljeno:

Bamija je jedno od najstarijih povrća na zemlji. Raste u svim mediteranskim zemljama, a takođe i na drugim mestima na planeti.

Strukovi bamije rastu na žbunju i izgledaju kao zelene paprike koje su veličine prsta. One sa sakupljaju kada potpuno uzru.

Mlade, nežne mahune su pokrivene tankom mahovinom, koja treba da se odstrani pre kuvanja, pažljivo svaku mahunarku obrišemo mokrpom krpom.

Bamija
foto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Bamija ne treba da se čuva dugo vremena zato što postane vlaknasta previše. Mahunarke sadrže bezbojnu tečnost u kojoj se nalaze semenke.

Da bi se tečnost donekle odvojila, bamja se blanšira pre kuvanja, stavlja se u vrelu vodu na oko 2 minuta.

U napitak se dodaje sok od limuna ili sirće. Bamja je skoro bezukusna, zato se dobro kombinuje sa drugim povrćem, ali i sa mesom.

Ukusna jela se dobijaju kada se bamja kombinuje sa paprikama i paradajzom, sa teletinom, svinjetinom, jagnjetinom i ribom. Bamja dobro ide sa karijem, čilijem, kuminom, belim lukom, bosiljkom.

Možete iznenaditi svoje bližnje sa bamjom na egipatski način. Biće vam potrebno 700 g bamje, jedna glavica luka, šest paradajza, deset čenova belog luka, pet supenih kašika ulja, pola kilograma mlevenog mesa, četvrtina litra bujona, tri supene kašike kiselog mleka, tri supene kašike pavlake, jedan limun, beli biber i so.

Bamija
foto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Operite i osušite bamju. Oljuštite luk i istno ga isecite, oljuštite paradajz i sitno ga isecite. Izgnječite beli luk.

Propržite u polovini ulja bamju u trajanju od 5 minuta i ostavite na rešetku da se ocedi od masnoće. Pržite u preostalom ulju paradajz i luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane zlatno.

Prelijte toplim bujonom, dodajte beli luk i so i dinstajte dok skoro cela tečnsot ne ispari. Ugrejte rernu ba 180 stepeni. Dodajte kiselo mleko, pavlaku i beli biber u mleeno meso.

Namažite masnoćom jedan pleh i rasporedite polovinu mlevenog mesa. Preko rasporedite bamju i odozgo poklopite. Pecite jedan sat. Ukrasite krišakama limuna i servirajte.

01:34:58

MAJKE I SNAJKE SE04 SPECIJAL BLOK 20

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.