OVE BUBE UNIŠTAVAJU PARADAJZ DO NEPREPOZNATLJIVOSTI: Od njega NEĆE OSTATI NIŠTA, a mogu ući i u KUĆU
Paradajz, Foto: RINA / Privatna arhiva

vaŽno

OVE BUBE UNIŠTAVAJU PARADAJZ DO NEPREPOZNATLJIVOSTI: Od njega NEĆE OSTATI NIŠTA, a mogu ući i u KUĆU

Potrebno je poznavati štetočine kako bi mogli preduzeti preventivne mere, prepoznati prve znakove njihovog prisustva i sprovesti suzbijanje i zaštitu useva

Objavljeno:

Potrebno je poznavati štetočine kako bi mogli da preduzmu preventivne mere, prepoznati prve znakove njihovog prisustva i sprovesti suzbijanje i zaštitu useva. Najčešći su insekti koje možemo naći na svim biljnim organima u različitim fazama razvoja, od jaja do odraslih jedinki.

Lisne vaši

Najčešće se pojavljuju lisne vaši. Postoje mnogobrojne vrste, a svima je zajedničko da su to sitni insekti koji sišu biljne sokove. Osim paradajza, napadaju skoro sve biljne vrste. Javljaju se u proleće, ali u jesen kada je dovoljno toplo, vlažno i dok su biljke sočne. Nalazimo ih na mladim listovima i vegetativnim vrhovima koji imaju sočno i njeno tkivo. Mogu ih doneti mravi, jer se hrane mednom rosom koju ispuštaju. Upravo medna rosa doprinosi naseljavanju gljivice čađavice. Problem je veći kada znamo da prenose viruse koji izazivaju biljne bolesti.

Bele mušice

mušice
foto: Víctor Suárez Naranjo / Panthermedia / Profimedia

Jedna štetočina je česta u plastenicima. Radi se o beloj ili leptirastoj vaši koja siše sokove, ali doprinosi širenju i pojavi biljnih bolesti. Kolonije se nalaze na donjoj strani listova te izazivaju žutilo.

Grinje

Tokom leta na paradajzu pronalazimo grinje na donjoj strani listova. Većini vrsta odgovara suho i toplo vreme. Zbog malih dimenzija teško ih je otkriti. Populacija brzo povećava brojnost, što znači da moramo što pre obaviti tretiranje.

Tripsi

Oštećenja na paradajzu su vidljiva kao svetle, srebrne tačkice. Tkivo lista i ploda zahvata nekroza. Osim što umanjuju rast, razvoj, prinos, tripsi su prenosnici bolesti.

Žičnjaci, rovci, larve hruštova...

Među zemljišnim štetočinama predvode nematode, žičnjaci, rovci i larve hruštova (majskih buba). Kako je paradajz kultura koja se redovno zaliva zemljište je propusno, što odgovara ovim štetočinama. Veoma su proždrljive, jedu koren, i na kraju dovode do zaustavljanja rasta i razvoja biljaka, a ponekad i do njihovog potpunog propadanja.

Smrdibube - smrdljivi martin

smrdibube
foto: Profimedia

Poslednjih godina na pojedinim područjima velike štete prave smrdibube koje sišu sokove. Najupečatljiviji simptomi su na plodovima paradajza gde se oko mesta uboda razvija obezbojenost. Plod postaje šaren, deformisan i neukusan.

Stenice ne podnose začine - oterajte ih nanom, cimetom i belim lukom

Ne treba zaboraviti ni moljca paradajza Tutu absolutu koji poslednjih godina zahvata sve veće površine. Pripada unesenim vrstama. Napada stabljiku, list i plod.

Bonus video:

04:58

NE NOSITE PEČENU PILETINU I PARADAJZ: Nada Macura UPOZORAVA da na putovanjima ne radite NEKOLIKO STVARI! Ovo leto bilo je najžešće

(Espreso/Agroklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.