OTKRIVENO ZAŠTO SE NIKOLA TESLA NIKAD NIJE OŽENIO: Evo šta je rekao O ŽENAMA, ovo će da ODJEKNE U SRBIJI
Nikola Tesla, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

otkrivamo

OTKRIVENO ZAŠTO SE NIKOLA TESLA NIKAD NIJE OŽENIO: Evo šta je rekao O ŽENAMA, ovo će da ODJEKNE U SRBIJI

"Žene postaju jače od muškaraca, i fizički i psihički.", rekao je Nikola Tesla.

Objavljeno:

Život slavnog naučika ispreplten je velikim otkrićima i misterijama, a jedna od njih je zašto se nikad nije ženio.

Kada čovek koji je stekao ime namerno odluči da ostane neženja, svet je prirodno radoznao da sazna koji su ga razlozi naveli na ovaj izbor. Brak je postao prirodna stvar za svakog normalnog muškarca, i kada neki istaknuti muškarac pokaže čvrstu rešenost da ga zaobiđe, svi se pitaju da li mu je njegova superiorna inteligencija otkrila neke fatalne nedostatke u instituciji braka koji nisu očigledni. prosečnom čoveku.

Ali radoznalost javnosti u ovom pogledu retko je zadovoljena. Većina uglednih neženja svoje neženje pokušava da odabere kao šalu, govoreći da to nije stvar izbora, već zato što nikada nisu uspeli da nađu ženu koja bi ih oženila. Po pravilu, one su potpuno nesklone da navedu bilo kakve ozbiljne razloge za neuspeh da postanu muževi.

Nikola Tesla, veliki naučnik i pronalazač, upadljiv je izuzetak od ovog pravila. Nedavno je otkriven intervju koji je Tesla dao za teksaski list "Galveston dejli njuz", 1924. godine, pod nazivom "Gospodin Tesla objašnjava zašto se nikada neće oženiti". Zanimljiv pogled na žene i feminizam koji je tada bio u usponu. Prenećemo ovde najinteresantnije delove ovog teksta.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

"Oduvek sam mislio o ženi", kaže g. Tesla, "kao da poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je činili u ovim aspektima daleko superiornijom od muškarca. Stavio sam je na uzvišen pijedestal, figurativno rečeno, i rangirao je u nekim važnim atributima znatno višim od čoveka. Klanjao sam se pred nogama stvorenja koje sam uzdigao na ovu visinu i, kao svaki pravi obožavalac, osećao sam se nedostojnim predmeta svog obožavanja."

"Ali sve je ovo bilo u prošlosti. Sada je nežna žena tihog glasa mog poštovanja gotovo nestala. Na njeno mesto je došla žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu u tome da se što više uliči muškarcu - u oblačenju, glasu i postupcima, u sportu i dostignućima svake vrste."

"Žene postaju jače od muškaraca, i fizički i mentalno. Svet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju, najveća tragedija od svih jeste trenutna ekonomska situacija u kojoj su žene protiv muškaraca, i u mnogim slučajevima uspevaju da uzurpiraju njihova mesta u profesijama i industriji. Ova rastuća tendencija žena da zasene muškost znak je civilizacije u propadanju"– tvrdio je Tesla 1924. godine.

"Ženska odlučnost da se takmiče sa muškarcima u biznis svetu ruši neke od najboljih tradicija – stvari koje su se pokazale kao pokretački faktori u ovom sporom, ali osetnom napretku sveta."

"Praktično, sva velika dostignuća čoveka do sada su bila inspirisana ljubavlju i posvećenošću prema ženama. Muškarac je težio velikim stvarima samo zato što je neka žena verovala u njega, zato što je želeo da zadobije njeno divljenje i poštovanje. Iz ovih razloga, on se borio za nju i rizikovao svoj život, iznova i iznova."

Nikola Tesla, Naučnik
foto: Profimedia

U tim rečima veliki električni genije sažima razloge zbog kojih je ostao neženja.

Neki koji ih čitaju smatraće da je njegov pogled na ženu iskrivljen zbog godina koje je proveo u laboratoriji, baveći se neživim stvarima i razvijajući možda abnormalnu stidljivost koja deluje kao nepremostiva prepreka za brak. Drugi će reći da ga sama činjenica njegove odvojenosti od uobičajene rutine života čini još kvalifikovanijim da ukaže na njene nedostatke i da kritikuje promenu na gore za koju veruje da su novi uslovi doneli ženi.

"Žene postaju jače od muškaraca, i fizički i psihički.", rekao je Nikola Tesla.

Teslino životno delo je zasnovano na logici, a ne na nagađanjima.

Iznoseći svoje sumorne poglede na savremeni život, Tesla kaže da se njegova zapažanja ne odnose samo na žene ove zemlje. Uslovi u inostranstvu, kaže on, sugerišu da je ista tendencija i širom sveta. Pošto je oduvek smatrao ženu super bićem, on izražava veliku tugu zbog promene za koju misli da su joj donele poslednjih nekoliko godina.

"Ne razmatram ovo pitanje samo sa stanovišta čoveka", istakao je on. "Mislim na žensku stranu toga."

00:23

Muzej Nikola Tesla Jelena Gavrilovic

(Espreso/Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.