PRSTE DA POLIŽETE
SPREMITE GRČKU MUSAKU NA TRADICIONALAN NAČIN: Ukusnija je od naše SRPSKE, a evo po čemu se RAZLIKUJE (RECEPT)
Svaka grčka porodica ima neki svoj tajni začin, ali je i vi možete spremiti na tradicionalan način
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista, ali i za Grke je jelo broj jedan. I možda svaka grčka porodica ima neki svoj tajni začin, ali je i vi možete spremiti na tradicionalan način.
Sastojci:
- 3 srednje velika patlidžana
- 3 krompira
- 1 veliki luk
- 2 čena belog luka
- 700 g (24,7 oz) mlevene govedine
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike paradajz paste
- 260 g (9,2 oz) paradajz sosa
- 1 šolja (240 ml) goveđe čorbe ili 1/2 šolje (120 ml) crnog vina
- 1 lovorov list
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice crnog bibera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašičica timijana
- 1L (4,2 šolje) mleka
- 120 g (4,23 oz) putera
- 120 g (4,23 oz) brašna (1 šolja - 2 kašičice)
- 85 g (3 oz) parmezana
- 1/2 kašičice muškatnog oraščić
- 2 žumanca
- Biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Pripremite povrće: patlidžane narežite na 1 cm debljine. Posolite i ostavite 30 minuta. U međuvremenu ogulite krompir i isecite ga.
2. Patlidžane dobro operite i osušite. Pržite patlidžane i krompir do zlatne boje. Prebacite na papirni peškir da biste se oslobodili ulja za pristup. Za lakšu verziju stavite patlidžane i krompir u tepsiju, pokapajte maslinovim uljem i ispecite i požutite.
3. Pripremite mešavinu mesa: zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i dinstajte 3-4 minuta. Dodajte izgnječeni beli luk i dinstajte još 2-3 minuta.
4. Dodajte meso i kuvajte, mešajući, dok govedina ne bude više ružičasta. I so, biber, cimet i timijan, dobro promešati. Dodajte paradajz pastu i promešajte. Dodajte lovorov list, paradajz sos i dobro promešajte. Dodajte goveđu čorbu, promešajte i prokuvajte. Smanjite vatru na nisku i kuvajte dok se ne zgusne. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.
5. Pripremite bešamel sos: zagrejte 1 litar mleka. U srednjem tiganju na laganoj vatri rastopite puter, kada se puter otopi, dodajte brašno i neprestano mutite dok ne dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte toplo mleko uz neprestano mućenje kako biste sprečili stvaranje grudvica. Mutite dok sos ne postane gladak i gust. Sklonite sa vatre i dodajte prstohvat soli, crni biber, muškatni oraščić, parmezan i žumanca, umutite dok ne postane glatko.
6. Zagrejte rernu na 180C (360F).
7. Sastaviti musaku: u mešavinu mesa dodati 4-5 kašika bešamel sosa i promešati. Položite krompir u posudu za rernu veličine 13"Ks8,5" (33Ks22cm), a zatim stavite polovinu patlidžana. Sipajte mešavinu mesa i ravnomerno rasporedite. Položite preostale patlidžane i prelijte bešamel sosom. Odozgo narendajte parmezan.
8. Pecite 40-50 minuta ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 45 minuta pre rezanja.
Bonus video:
(Espreso/ Magazin Novosti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!