SUNCE JE ALARMANTNO JAKO, OVE 3 STVARI MORATE URADITI POSLE SUNČANJA: Izbegavajte JEDNU STVAR, samo ODMAŽE
Sunčanje, Foto: Profimedia

VAŽNO!

SUNCE JE ALARMANTNO JAKO, OVE 3 STVARI MORATE URADITI POSLE SUNČANJA: Izbegavajte JEDNU STVAR, samo ODMAŽE

Kao prvo razmislite da li bi uopšte trebalo da se sunčate, ako ipak odlučite da treba, onda uradite ovo

Objavljeno: 22:53h

Nega kože pre sunčanja je krucijalna ali nikako ne treba da zaboravimo da je možda i podjednako važna nega kože nakon sunčanja. Najbolje što možete da uradite za sebe jeste da koristite kremu za sunčanje i budete pametni u pogledu vremena koje provodite na suncu. Ali sledeća najbolja stvar jeste da se za svoju kožu pobrinete i nakon izlaganja suncu.

Kako možete da izbegnete iritaciju kože nakon boravka na suncu?

Korišćenje umirujućih sastojaka

Posle sunčanja (čak i ako niste dobili opekotine), najvažnije je da rehidrirate kožu. Dug dan na otvorenom može da isuši kožu zbog širokog spektra uzroka, od slane vode, hlora, toplote i tako dalje. Dajte svojoj koži tečnost za kojom toliko žudi.

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

Jedan od najboljih prirodnih proizvoda koji će se pobrinuti za rehidrataciju kože je aloja koja ima i antiupalno dejstvo. Ne samo da je umirujuća, već deluje i na hiperpigmentaciju od sunca zahvaljujući prirodnoj komponenti biljke koja se zove aloezin.

Na kožu umirujuće deluju i ekstrakti ovsa, poput ovsenog ulja i koloidnog ovsa, jer se pokazalo da smanjuju upalne medijatore u koži.

Ne treba zaboraviti ni šea puter koji zadržava vlagu u koži, a jedno istraživanje pokazuje da ima slično dejstvo kao i ceramidi.

Izbegavajte potentne aktivne supstance

Ako vam je koža već iritirana usled boravka na suncu – usporite sa nanošenjem agresivnih sastojaka. Dok će aktivni sastojci poput retinola, AHA i BHA biti korisni kada se koža vrati u normalu - ne bi ih trebalo koristiti dok je koža pod iritacijom.

Kada se koža smiri – znaćete kada prestane da pokazuje znake upale, kao što su crvenilo, peckanje, osetljivost ili iritacija – onda možete ponovo da ih koristite. U stvari, retinol može pomoći da se ublaže posledice. Retionidi su korisni za popravljanje fotooštećenja (oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem).

Sunčanje
foto: Profimedia

Pojačajte antioksidanse

Antioksidansi se, po definiciji, bore protiv oštećenja koje uzrokuju slobodni radikala. To ih čini neophodnim u nezi nakon sunčanja - ili u bilo kojoj nezi kože.

Možete koristiti ulje semena šafranike - botaničko ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima, uključujući veoma poseban flavonoid koji se zove acacetin. Deluje tako što blokira enzim kolagenaza-1, koji je odgovoran za gubitak kolagena koji je primarni strukturni protein kože. Oštećenja od sunca su zapravo uzrok broj jedan preranog starenja.

Kada se govori o kolagenu, vitamini C i E su takođe ključni u procesu sinteze ovog proteina. Vitamin C ima sposobnost da "uključuje" sposobnost proizvodnje kolagena u telu kroz fibroblaste, a vitamin E pomaže tako što ga ponovo puni. Oni su sinergijski vitamini koji rade zajedno kako bi postali efikasniji.

OVO SU NAČINI DA SE ZARAZITE ŠUGOM! Dermatolog otkriva: Lečenje može da potraje nedeljama, TADA NEMA KUPANJA! Prenosi se i odećom:

02:58

OVO SU NAČINI DA SE ZARAZITE ŠUGOM! Dermatolog otkriva: Lečenje može da potraje nedeljama, TADA NEMA KUPANJA! Prenosi se i odećom

(ESpreso/ Sensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.