MISLITE DA KOMARCE PRIVLAČI BAŠ VAŠA KRV? Prema studiji, u pitanju je nešto što SVI koriste, a može da se PROMENI
Ujedi od komaraca, Foto: Promo

izbacite iz upotrebe

MISLITE DA KOMARCE PRIVLAČI BAŠ VAŠA KRV? Prema studiji, u pitanju je nešto što SVI koriste, a može da se PROMENI

Kada čujete šta privlači komarce odmah ćete prestati da koristite tu vrstu stvari

Objavljeno:

Ono što je bilo iznenađujuće u našim rezultatima je važnost interakcije između specifičnih hemikalija sapuna i mirisa tela svakog pojedinca u određivanju da li će osoba biti manje ili više privlačna komarcima, rekao je autor studije.

Da li se pitate da li vam komarci dolaze zato što im se zaista sviđa ukus vaše krvi, više od krvi drugih ljudi?

Novo istraživanje kaže da razlog ipak nije vaša krv, već mirisi higijenskih i kožnih proizvoda koje koristite. Takođe, studija je otkrila da, dok mirisi nekih agenasa privlače komarce, drugi ih odbijaju. Studija je objavljena u časopisu iScience, a otkrila je da na privlačnost našeg mirisa za komarce utiče kombinacija našeg prirodnog mirisa i mirisa koji se koristi, odnosno hemijski sastav.

komarci
foto: Profimedia

Da bi to potvrdili, istraživači su uzeli uzorke mirisa od učesnika studije pre i posle nanošenja različitih brendova sapuna i testirali neke od najčešće korišćenih američkih brendova. Zatim su otkrili da korisnici brendova Dove, Dial i Simple Truth privlače komarce više od drugih.

„Ono što je bilo iznenađujuće u našim rezultatima jeste važnost interakcije između specifičnih hemikalija sapuna i mirisa tela svakog pojedinca u određivanju da li će osoba biti manje ili više privlačna komarcima“, objašnjava dr Klement Vinauger, vanredni profesor biohemije na Virginia Tech i jedan od autora studije. "Drugim rečima, bili smo iznenađeni kada smo videli da su neki sapuni povećali privlačnost nekih ljudi, ali ne i drugih", dodao je on za Real Simple.

komarac
foto: Youtube/Printscreen Deep Look

Vinauger je takođe objasnio da se ženke komaraca hrane ljudskom krvlju jer sadrži hranljive materije koje su im potrebne za proizvodnju jaja. I mužjacima i ženkama komaraca, kaže, pored krvi je potreban i šećer iz biljaka, kako bi ubrzali metabolizam, a pošto i sami koristimo biljke i cveće za pranje tela, komarci nas lakše pronalaze. „Uprkos tome što nam je ova ideja pred nosom, sapuni su uglavnom zanemareni kao potencijalni faktor zašto neki ljudi grizu više od drugih“, dodao je autor.

A kakav sapun je najbolje koristiti ako želimo da se „sakrijemo“ od njih? Prema nalazima studije, miris kokosa. „Druga istraživanja su pokazala da mirisi limuna, citronele ili geranijuma, na primer, odbijaju komarce kada su prisutni sami. U mirisima svih sapuna koje smo testirali pre svega je dominirao limonen, koji je poznat po svom repelentnom dejstvu na komarce“, kaže Vinauger, a uprkos tome, komarci su pokazali veće interesovanje za tri od četiri testirana sapuna. Dalje ćemo istražiti kako se ove interakcije obrađuju u mozgu komaraca", rekao je Vinauger.

ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve:

06:02

ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

(Espreso/ Večernji.hr.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.