"NE UBIJAJTE ME, JA NISAM KOMARAC" Evo čemu zapravo služi OVAJ INSEKT koji nam leti ULAZI U KUĆE (FOTO)
Tipula, Foto: Printscreen/Youtube/IberisDivulga

VAŽNO JE!

"NE UBIJAJTE ME, JA NISAM KOMARAC" Evo čemu zapravo služi OVAJ INSEKT koji nam leti ULAZI U KUĆE (FOTO)

Insekti koji zuje, ispuštaju neprijatne mirise, ujedaju nas i prete da se naslade našom hranom, mogu da budu izuzetno dosadni. Ipak, postoji razlog da dva puta razmislimo pre nego što ih lišimo života, jer kako stručnjaci kažu - kada bismo sve insekte očistili sa planete, teško da bi i od nas išta ostalo.

Objavljeno:

Ako pitate ljude oko sebe, među najiritantnije svrstaće, naravno, komarce. Razlog za to jeste otok, crvenilo i svrab koji ostaje na koži posle njihovog ujeda, budući da se hrane našim krvnim proteinima. Međutim, nisu ni svi komarci isti, ima i onih nepravedno zalutalih u ovu porodicu, samo zato što podsećaju na njih.

O tome se početkom svake letnje sezone raspravlja na društvenim mrežama, pa se u moru saveta za ublažavanje posledica ujeda nađe i fotografija nečega što zovemo "muški komarci" ili "dugonogi komarci", sa potpuno neočekivanim opisom.

"Ja sam TIPULA, poznat kao divovski komarac (divovska mušica ili dvokrilni inksekt) i ponekad POGREŠNO prozvan komarcem. Znam da sam velik, ali nikoga ne mogu da povredim. Neznanjem ili nerazumevanjem ubijaju me, a da ja uopšte nisam opasnost... Ja NE MOGU sisati krv. Hranim se NEKTAR-om cveća, i pomoć sam u oprašivanju. Sad kad ste me malo bolje upoznali, molim vas, NE ubijajte me! Ako me nađete u svojoj kući, pomozite mi da pronađem IZLAZ! Samo želim da živim u miru i ispunim ulogu za koju sam stvoren... Nije li potrebno i obavezno uništavati i ubijati sve u šta se ne razumemo... Slažete se - u redu? I moj život je važan! HVALA!", glasi poruka koja kruži društvenim mrežama.

Tipula, Insekt, Komarac
foto: Printscreen/Twitter/ALX062

Odlučili smo da ispitamo u čemu je stvar i došli do interesantnih, istina - malo drugačijih informacija.

"Kada vidimo tog velikog insekta, svi smo kao deca mislili da je u pitanju upravo to - mužjak komarca koji je krupniji od ženke, jer znamo da su ženke sitne i da samo one mogu da piju krv. Ipak, u pitanju je jedna velika grupa insekata iz roda Tipula (Tipulidae), ali ime nije jedino po čemu se razlikuju od komaraca. Tipule žive duže od komaraca i ne ujedaju, one su aktivne noću, a komarci u sumrak i svitanje kada dnevna svetlost nije previše jaka. Razlika je i u položaju tela, pa je ono kod tipule pravo i u mirovanju stoji sa raširenim krilima, dok komarci imaju savijeni donji deo tela i u mirovanju su im krila sklopljena", kaže za "Blic" biolog Branislava Tomić.

Tipula
foto: Printscreen/Youtube/IberisDivulga

Da bismo bolje razumeli karakteristike ovog roda, Tomićeva objašnjava da njegovo ime u prevodu sa latinskog znači "vodeni pauk", kao i da se veličina jedinki razlikuje od vrste do vrste i u zavisnosti od područja, odnosno dela sveta koji posmatramo.

"Njihove larve se hrane biljnom materijom u raspadanju, na primer, mahovinom, trulim gljivama ili trulim drvetom. Međutim, nekada mogu da se hrane i korenjem useva, pa u tom smislu ponekad možemo da ih smatramo i štetočinama. Ženke tipula polažu jaja blizu vode, a kada se larve razviju, nastanjuju i kopno i vodene ekosisteme i u zavisnosti od vrste žive u zemlji, vodi, trulom lišću... Samo njihove larve se hrane, odrasle jedinke se ne hrane", dodaje Branislava.

Ne možemo a da se ne zapitamo odakle onda one u našim kućama i odakle informacija o koristi ovog roda insekata u oprašivanju, koja kruži društvenim mrežama.

Tomićeva odmah napominje da "velike komarce", kako ih često nazivamo, nema potrebe ubijati, kao ni sve ostale insekte ukoliko ih pronađemo u svojim kućama.

"Kada tipule pronađemo u kući, na zidu, one su tu sigurno slučajno, jer se kreću prema izvoru svetlosti i pokušavaju da nađu izlaz kako bi mogle da odu na područje na kojem će se pariti, jer je to njihova osnovna uloga. Nažalost, teško da imaju ulogu u oprašivanju, jer su ovi insekti aktivni noću. Rekla bih da nisu baš korisne, ali nisu ni štetne. Korist može da bude to što se hrane trulom biljnom materijom, pa ih možemo svrstati u čistače", objašnjava biolog.

Nameće se zaključak da ne postoji opasnost od uboda "velikih komaraca", kao ni od bilo kakve štete što nam ne ostavlja nijedan dobar razlog da ih lišimo života, već, kako se navodi na mrežama - da im pomognemo da pronađu izlaz i nastave da igraju svoju ulogu na zajedničkoj planeti.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.