NAUČNICI DOŠLI DO OTKRIĆA ZAŠTO SE KOŽA SMEŽURA U VODI: Nije zato što se napije tečnosti, evo šta je PRAVI RAZLOG
Smežurani prsti, Foto: Profimedia

PAŽNJA

NAUČNICI DOŠLI DO OTKRIĆA ZAŠTO SE KOŽA SMEŽURA U VODI: Nije zato što se napije tečnosti, evo šta je PRAVI RAZLOG

Ovo je pravi ratlog

Objavljeno: 09:35h

Vreme je odmora, pa se mnogi ljudi rashlađuju na bazenima ili rekama, ako već nisu otputovali na more. A sigurno je da ste i vi primetili da vam se prsti smežuraju posle dužeg boravka u vodi. Ovaj fenomen može da vam se dogodi i kada dugo perete sudove.

I ne, niste samo vi mislili da je to zbog toga što se koža napije vode, već su naučnici decenijama bili uvereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što spoljašnji sloj kože upije vodu i nabubri. Ipak, istina je nešto drugačija.

Okean, More, Ribe, Ronilac, Ajkula, Olupine
foto: Profimedia

Naime, spoljašnji sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti. Naučnici su još 1935. godine primetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati, nezavisno od toga koliko dugo stoje u vodi, ako im je određeni živac oštećen.

Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sistema u telu koji je zadužen i za kucanje srca i disanje.

A sve to, prema rečima neurologa ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu – lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

Depilacija, Noge, Koža, Brijanje
foto: Profimedia / Lev Dolgachov / Alamy / Alamy

Pre tačno deset godina, sproveli su i niz istraživanja na tu temu. U jednom od njih zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dva slučaja – ako su im prsti naborani od vode i ako su suvi. S naboranim prstima bili su mnogo brži u sakupljanju mokrih predmeta, i to za 12 odsto.

Samo se setite šara na gumama automobila. Ako su nabori dovoljno duboki, guma će dobro prianjati uz površinu. Svi znamo kakav je slučaj s “ćelavim gumama”. Izgleda da je isto i sa prstima.

Ako imaju dublje nabore, voda će proći kroz njih i bolje će prianjati na mokroj površini. Zaključak naučnika je taj da prsti u vodi ne nabubre već se smanje zbog krvnih žila koje se u njima stežu, pa se koža zbog toga namreška, piše Bright Side.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.