FRANCUSKA "DUKAN" DIJETA KOJA ĆE VAS ISCEDITI ZA 28 DANA: Pored ishrane, važno je da se pridržavate OVE STVARI
Dijeta, Foto: Profimedia

VAŽNO

FRANCUSKA "DUKAN" DIJETA KOJA ĆE VAS ISCEDITI ZA 28 DANA: Pored ishrane, važno je da se pridržavate OVE STVARI

Nekoliko hiljada naših čitalaca je probalo da drži razne dijete o kojima smo pisali na sajtu.

Objavljeno: 11:34h

Neki su bili uspešni u tome a neki nisu. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Zato smo, posle više od 19 godina iskustva u svetu mršavljenja odlučili da svima zauvek pomognemo u borbi protiv kilograma! Ponudili smo potpuno novo rešenje i ono što je najbitnije svi se slažu sa činjenicom da su imali čak 4 puta brže i bolje rezulate koristeći ga.

Dukan Dijeta – Najbolji Jelovnik, Iskustva i Recepti

Francuska ili Dukan dijeta predstavlja način ishrane koji je osmislio i usavršio francuski doktor, vrhunski dijetetičar i nutricionista Pjer Dukan i danas predstavlja jednu od najpopularnijih dijeta na svetu. Njegova knjiga pod nazivom „Dukan dijeta“ prodata je u preko 10 milona primeraka a neprestano se štampaju nove kopije. U efikasnost francuske dijete kunu se mnoge poznate ličnosti kao što su Kate Middleton, Jennifer Lopez, Penelope Cruz i drugi.

Zapravo, Dukan dijeta nije dijeta u klasičnom smislu već program ishrane koji donosi željene rezultate u relativno kratkom roku, stabilizuje željenu težinu za ceo život ali pod uslovom da se pridržavate pravila ovog programa. Ta pravila nisu ni komplikovana, ni teška. Nakon gubitka kilograma, dovoljno je samo da se jednom nedeljno hranite po programu ove dijete i neželjena kilaža se neće vratiti.

Gojaznost, Kilogrami, Dijeta, Mršavljenje
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

Dukan dijeta sastoji se od 4 ciklusa. U prvom ciklusu se gubi 4-5 kilograma i on se naziva Faza napada. U drugom ciklusu nastavlja se sa gubitkom kilograma dok treći i četvrti ciklus predstavljaju fazu stabilizacije željene težine. Stabilizacije je veoma važna jer u potpunosti sprečava povratak kilograma odnosno neželjeni jo-jo efekat. Postoji i prevod njegove knjige na srpskom jeziku.

Dukan dijeta po fazama

Dukan dijeta usavršavana je dugi niz godina do svog konačnog oblika. Ona je dakle plod temeljnog istraživanja, iskustvenih otkrića i sagledavanja problematike gojaznosti iz svih uglova. Naime, u svom radu Dr. Pjer Dukan veliku pažnju posvećuje samom pacijentu, njegovim navikama, sklonostima i emocijama koje su rezultirale viškom kilograma i nudi efikasno i trajno rešenje problema gojaznosti.

Zahvaljujući ovakvom pristupu kod Dukan dijete nema gladovanja, što je od presudnog značaja za željeni rezultat na vagi. U ishrani se koriste tačno određene namirnice, uglavnom proteini uz umerenu fizičku aktivnost odnosno brzo hodanje koje dr. Dukan svesrdno preporučuje. Sastavni deo popularne francuske dijete su i zobene mekinje kao jedini dopušten ugljeni hidrat, a evo i zašto.

Zobene mekinje smanjuju apetit i produžavaju osećaj sitost obzirom da imaju izuzetno moć upijanja. Takođe, pospešuju rad creva i pomažu u gubitku kilograma tako što se lepe na molekule masti i izbacuju ih iz organizma. U francuskoj dijeti se koristi 100 namirnica. Iako na prvi pogled to deluje ograničavajuće, uopšte nije tako. 100 namirnica iz Dukan dijete više je nego dovoljno za kvalitetno uživanje u hrani omogućavajući ujedno privlačan i vitak stas. Do njega se dolazi nakon četiri faze dijete, to su:

I Faza napada – podrazumeva čistu proteinsku dijetu. Kratka je, oštra i donosi najbolje rezultate što je od izuzetnog značaja za motivaciju i dalji uspeh dijete.

II Faza plovidbe – predstavlja nastavak proteinske dijete uz dodatak povrća. Funkcioniše kao dvotaktni motor koji sagoreva kalorije. Zavisno od viška kilograma, traje duže i dovodi do konačne željene kilaže.

III Faza konsolidacije izgubljene težine – podrazumeva fazu tranzicije ka konačnoj stabilizaciji željene težine. U ovoj fazi cilj je već postignut ali je veoma važno ići do kraja kako se neželjeni kilogrami ne bi vratili.

IV Faza stabilizacije – predstavlja poslednju fazu Dukan dijete koja označava konačno ozdravljenje. U ovoj fazi potrebno je izdvojiti samo jedan dan u nedelji kada se drži čista proteinska dijeta i to je sve.

Sve četiri faze Dukan dijete su podjednako bitne i ni jedna faza se ne sme preskočiti bez obzira na rezultat. Samo tako osiguran je put do željene linije bez štetnih posledica po zdravlje i pogubnog jo-jo efekta koji prati većinu drugih dijeta. Pri tome, najbolja stvar kod francuske dijete je što se može jesti neograničeno sve što je na meniju u trenutnoj fazi.

Dijeta
foto: Profimedia

U prvoj fazi francuske dijete na raspolaganju je 11 kategorija namirnica:

I kategorija – posno meso: govedina, teletina i konjetina (bez najmasnijih delova). II kategorija – iznutrice: teleća, goveđa i jetra od peradi, goveđi jezik. III kategorija – riba: sve vrste masne i nemasne ribe, bele ili plave, sveže, dimljene, sušene, smrznute ili konzervisane ali bez ulja. IV kategorija – morski plodovi i školjke: kozice, rakovi, brbavice, jastog, škampi, kamenice, dagnje, mekušci i Jakovljeve kapice. V kategorija – perad: sve vrste peradi pod uslovom da se konzumiraju bez kože (osim guske i patke). VI kategorija – nemasni naresci: svinjska ili ćureća kuvana šunka, sušeni goveđi file. VII kategorija – jaja: tvrdo i meko kuvana, poširana, omlet (bez dodatka ulja ili maslaca). VIII kategorija – biljni proteini: tofu (svilenkasti, čvrsti), biljno meso (seitan), tempeh, sojini odresci i biljni burgeri, obrađeni sojini proteini (PST), sojino mleko i sojin jogurt. IX kategorija – nemasni mlečni proizvodi: jogurt i sveži sirevi. X kategorija – tečnost (1,5 l dnevno): najbolje voda (mogu i lako gazirani napitci). XI kategorija – zobene mekinje: 1,5 supena kašika u mleku ili jogurtu, pogačice od zobenih mekinja.

Dodaci: čaj, kafa, sirće, začinsko bilje, kiseli krastavci, limun (ne kao napitak), sol i senf (u ograničenim količinama).

Obavezno pešačenje 20 minuta dnevno.

(Espreso/dietx.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.