OVO JE NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ ZA VIDOVDAN: Svi treba da ga DANAS naprave, kod SRBA IMA POSEBAN ZNAČAJ
Slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Pekar Pekarica

spremite ga

OVO JE NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ ZA VIDOVDAN: Svi treba da ga DANAS naprave, kod SRBA IMA POSEBAN ZNAČAJ

Kao i uvek, pada u vreme Petrovskog posta, stoga domaćice spremaju posnu trpezu. Kolač kojim će poslužiti goste se sprema po posnom receptu, a ovaj u nastavku je poseban jer daje izuzetnu mekoću kolaču

Objavljeno:

Praznik Vidovdan u srpskoj kulturi ima poseban značaj. Obeležavamo ga i kao verski i kao državni praznik, a mnogima u Srbiji je on i krsna slava.

Kao i uvek, pada u vreme Petrovskog posta, stoga domaćice spremaju posnu trpezu. Kolač kojim će poslužiti goste se sprema po posnom receptu, a ovaj u nastavku je poseban jer daje izuzetnu mekoću kolaču.

Sastojci:

500 g mekog brašna

1 šolja osveštane vode

½ kocke kvasca

2 kašičice soli

4 kašike ulja

prstohvat šećera

Priprema:

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

U pola šolje mlake vode ubacite kvasac, pustite da se rastopim pa dodajte malo šećera, polovinu količine ulja i kašičicu brašna. Promešajte, pa ostavite na toplom da naraste oko 15 minuta.

Potom dodajte preostalo brašno, so, ostatak količine vode i ulja. Sjedinite sve u glatko testo, prekrijte krpom i ostavite ga još malo da odstoji takođe na toplom, ponovo oko 15 minuta.

Kalup ili pleh u kom ćete peći kolač podmažite, a testo premesite i prebacite u pleh. Možete ga i podelite na jufkice, pa ređati u obliku cveta, vaš je izbor.

Ukrasite po želji i ubacite u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni i pecite 15 minuta. Posle toga smanjite temperaturu i pecite oko pola sata veličine kolača.

Kada ga izvadite, premažite osveštanom vodom i ostavite ga da se ohladi.

03:51

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.