NA VIDOVDAN JE STROGO ZABRANJENO RADITI OVU STVAR: Mnogi to ne znaju, a može biti PRESUDNO
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Pravoslavlje

PAŽNJA

NA VIDOVDAN JE STROGO ZABRANJENO RADITI OVU STVAR: Mnogi to ne znaju, a može biti PRESUDNO

Vidovdan se proslavlja dostojanstveno, mirno, bez veselja. U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju, i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru

Objavljeno: 07:51h

Vidovdan je poseban za srpsku istoriju, a za njega se vezuju i mnogi lepi običaji koji se i danas primenjuju. Jedan je od najvećih, i po svetkovanju, izuzetno očuvanim praznicima iz stare narodne vere.

Vidovdan se proslavlja dostojanstveno, mirno, bez veselja. U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju, i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru.

Na Vidovdan se, prema knjigama i verovanjima ne radi u polju ni u vinogradu da se grožđe ne bi sasušilo, a na današnji dan treba probati i zrelo voće.

Dečak, Molitva
foto: Profimedia

Jedan od običaja nalaže da danas ustanete pre zore, pogledate ka suncu i kažete "Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!". Smatralo se da je veoma važno ono što ćete danas videti jer ćete u tim stvarima kasnije imati uspeha.

00:31

Vidovdan

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.